Slovenští soudní lékaři: Policie po vraždě Kuciaka a jeho partnerky selhala

Slovenská policie podle organizace soudních lékařů selhala, když k ohledání těl zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové nepřizvala experta v oboru. Ve svém prohlášení to podle slovenských medií uvedla Slovenská společnost pro soudní lékařství (SLS).

„Přítomnost soudního lékaře na místě trestného činu vraždy považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování,“ uvedl předseda SLS Boris Ťažký. Vysvětlil také, že soudní lékař je mimo jiné specialista na určování času smrti a posuzování násilí působícího na lidský organismus.

Ťažký zkritizoval vyjádření policejního prezidenta Tibora Gašpara, který postup policie v této záležitosti obhajoval.

Gašpar řekl, že na prohlídku těl obětí trestného činu vraždy stačí lékař, který absolvoval několikahodinové školení organizované Úřadem pro dohled nad zdravotní péčí. Uvedl také, že někdy je ku prospěchu věci, pokud soudní lékař v procesním postavení soudního znalce „není dotčen místem činu“.

„S uvedenými tvrzeními prezidenta policejního sboru kategoricky nesouhlasíme,“ napsali ve stanovisku soudní lékaři. „Považujeme je za účelové ospravedlňování profesionálního selhání policie a dehonestaci soudního lékařství jako medicínského oboru,“ napsali.

Některá slovenská média již dříve zpochybnila odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra a jeho přítelkyně. Zmiňovaný lékař podle televize Markíza nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii.

Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by podle medií mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti.