Slováci vyšli do ulic v největších protestech od roku 1989. „Dost bylo Fica“, skandovali

Slováci demonstrovali proti vládě a za vyšetření vraždy Kuciaka (zdroj: ČT24)

V desítkách slovenských měst se sešli lidé na protest proti slovenské vládě a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Podle médií se jen protestu v Bratislavě zúčastnilo 30 tisíc lidí. „Slovensko zažívá nejmasivnější protesty od Sametové revoluce,“ píše web deníku Sme. Protestní shromáždění se konalo i v Praze či Brně. Premiér Robert Fico (Smer-SD) během dne po zasedání bezpečnostní rady státu varoval před útoky na veřejné budovy.

Bratislavské náměstí Slovenského národního povstání bylo po 17. hodině podle zpravodajky ČT Dominiky Řebíkové úplně zaplněné. „Ještě před zahájením akce položili svíčky k fotce zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky,“ uvedla Řebíková.

„Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi,“ řekli z pódia v úvodu demonstrace její organizátoři, občanští aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Z pódia vystoupili s projevem zástupci novinářů, učitelů, pracovníků sociálních služeb či herců, ale například i sestra zavražděného novináře Kuciaka. „Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte, a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno,“ řekla Mária Kuciaková, po jejímž vystoupení dav odpověděl dlouhým potleskem.

Potlesk si vysloužil také odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák. „Možná jsme se naučili být lhostejní, naučili rezignovat při těch všech kauzách a skutcích, které se staly, či nestaly. Ale aby zabití člověka prošlo vedle nás a ztratilo se v čase, to by znamenalo, že jsme morálně rozvrácení,“ řekl z pódia oblíbený slovenský duchovní Bezák.

Lidé na bratislavském náměstí skandovali heslo „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“. Mnozí přišli s transparenty s nápisy jako například „Pozor, padá vláda“ nebo „Chceme slušné Slovensko“. Ozývalo se také cinkání klíči, organizátoři vyzvali, aby si je přinesli.

Demonstrace trvala zhruba hodinu a během jejího konání nebyly nahlášeny žádné incidenty. Několik stovek lidí se v Bratislavě po skončení přesunulo k Úřadu vlády. Provolávali tam protivládní hesla, zpívali státní hymnu a pověsili na oplocení Úřadu vlády transparenty či plakáty například s nápisy „Mafie odstoupit“ či „Fico je korupce“.

Organizátoři svolali akce prostřednictvím sociálních sítí. Řada slovenských vysokých škol dala studentům na pátek volno, aby se mohli protestů zúčastnit. Občanští aktivisté, kteří protesty svolali, stáli i za vzpomínkovými shromážděními za Kuciaka a jeho partnerku. Konaly se před týdnem i v zahraničí a zúčastnily se jich tisíce lidí. 

Do ulic vyšly desetitisíce lidí

Lidé se sešli v desítkách dalších slovenských měst a také v Praze nebo Brně.

Protestující v Praze zcela zaplnili prostor před velvyslanectvím. Přinesli si transparenty s nápisy „Nastal čas pre slušných ludí“, „Vrah Fico“ nebo „Fico už ma Sörös“ v narážce na to, že slovenský premiér Robert Fico kritizoval prezidenta Andreje Kisku za loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem. Na akci vystoupilo několik řečníků a lidé skandovali „Chceme slušnou vládu“ či „Fico do basy“.

Akci v metropoli zorganizovali slovenští občané žijící v Praze. Účast odhadli na nejméně 1500 lidí. V Brně se sešlo téměř 500 lidí.

Demonstrace za nezávislé vyšetření vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky se v pátek konala i v australském Sydney. Lidé nesli malé transparenty s hesly „#All for Jan“ (Všichni za Jana). Lidé se na protest sešli i v Berlíně, Paříži, Londýně, Kodani nebo v menší míře i v Haagu. Podle serveru Aktuality.sk přišlo do ulic na Slovensku i v zahraničí víc než 120 tisíc lidí. Jen v Bratislavě to bylo podle serveru Sme 30 tisíc lidí, podle serveru Denník N až 50 tisíc.

Protest v Berlíně
Zdroj: Weiser Martin/ČTK

Fico varoval před nepokoji

„Pravděpodobnost útoků podle informací, které máme ze zpravodajského prostředí, může být poměrně velká. Před úřadem vlády jsme zaznamenali hromady dlažebních kostek,“ řekl v pátek Fico. Dodal, že vláda chce ochránit ty, kteří se klidným způsobem chystají na demonstracích projevit svůj názor. 

Denník N však později uvedl, že dlažební kostky před Úřadem vlády, o nichž hovořil Fico, tam leží již od srpna. Přihlásil se k nim restaurátor Jakub Huba. Zůstaly tam po rekonstrukci Náměstí Svobody.

„Zdá se mi, že premiér se dívá na příliš mnoho filmů. Určitě jsem je tam nedal, abych s nimi rozbíjel historickou budovu Úřadu vlády. Vzhledem k tomu, že jsem restaurátor kamene, zrovna mám doma i jednu sochu z Úřadu vlády, kterou restauruji,“ řekl Huba. Dodal, že několik kostek, které používá jako podstavec pod sochy, si mezitím odnesl domů.

Fico v uplynulých dnech občanské protesty zpochybňoval, opozici v souvislosti s její snahou vyslovit nedůvěru jeho vládě ve sněmovně obvinil z pokusu o státní převrat.

Prezidenta Andreje Kisku slovenský premiér zase obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země kvůli jeho návrhům na vypsání předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády jako způsob řešení politické krize po vraždě Kuciaka a Kušnírové.

Na možné narušení veřejného pořádku během demonstrací již ve čtvrtek upozornil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, podle kterého se na protesty chystalo také takzvané tvrdé jádro fanoušků fotbalových klubů.

Organizátoři demonstrací vybídli veřejnost, aby během protestu respektovala jejich pokyny a také pokyny policie. Ke klidnému průběhu během dne vyzval i premiér a prezident. „Chci jako prezident poprosit všechny, kteří se dnes zúčastní shromáždění za slušné Slovensko v mnohých městech v naší zemi a po celém světě, prosím, ať je slušné Slovensko i nadále slušným. A ať je hlas každého slušného občana naší země slyšet. Děkuji,“ uvedl Kiska.

Na deklaraci se politické špičky neshodly

Slovenský prezident, šéf parlamentu a premiér se v pátek sešli na společném jednání. Na prezidentem připravené deklaraci s cílem vyřešit politickou krizi na Slovensku se ale neshodli.

„Sice jsme nesestavili politickou deklaraci, ale máme jedno upřímné společné přání. Přejeme si, aby byl ve společnosti klid, a my tři ústavní činitelé uděláme všechno v rámci našich kompetencí, aby události posledních dnů nebyly jakkoliv politicky zneužívány,“ řekl Danko po schůzce, která trvala zhruba půl hodiny.

Vyjádření Andreje Danka po společném jednání (zdroj: ČT24)

Text navrhovaný prezidentem například předpokládal, že nejvyšší politici země podpoří politická rozhodnutí včetně vyvození politické odpovědnosti a zásadních personálních změn s cílem snížit polarizaci ve společnosti.

Měli se také zavázat k nutnosti vyšetřit dlouhodobě neřešená podezření o působení organizovaného zločinu na Slovensku, o kterém psal zastřelený novinář. Projevy nespokojenosti občanů také neměli označovat pokusem o převrat, který je řízen ze zahraničí.

Brífink slovenského prezidenta Andreje Kisky k politické krizi (zdroj: ČT24)

Fico podle deníku Sme přinesl na setkání vlastní návrh, který se lišil od textu prezidenta. Nebyla v něm například věta o tom, že politici nebudou kolem protestů šířit konspirační teorie ani je jinak dehonestovat. Konkrétní řešení krize chce Fico hledat o víkendu s koaličními partnery. „Jakmile se dohodneme na konkrétních krocích, budeme o nich informovat prezidenta Slovenské republiky,“ uvedl Fico.

„Nepovažuji za korektní přijít na naše setkání se zásadně jiným návrhem textu, se kterým jsem nemohl souhlasit. Je mi to líto. Jsem přesvědčený, že by to byl velmi důležitý uklidňující signál pro celou naši veřejnost,“ uvedl Kiska. Na pondělí pozval do prezidentského paláce předsedy parlamentních stran na jednání.

Vystoupení slovenského premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Čižnár: Ve vyšetřování vraždy slovenského novináře je stále více verzí

Podle slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára existuje stále více verzí vyšetřování, s jeho současným stavem není spokojený, policie ale podle něj pracuje na této kauze intenzivně a poctivě.

Ocenil i práci novinářů, zároveň je ale kritizoval za to, že někteří z nich informace překrucují a znevažují tím práci policie. „V současnosti děláme maximum, co můžeme,“ řekl. Uvedl, že požádal šéfa tajné policie, aby mu zaslal všechny informace, které nešly přes jeho prokuraturu.

Čižnár také informoval, že jednal s italskými kolegy, kteří podle něj mají zájem vytvořit společný tým pro vyšetřování hospodářské trestné činnosti.

Kritizoval také liknavost v souvislosti s trestním oznámením, které údajně podal zavražděný novinář na podnikatele Mariána Kočnera kvůli výhrůžkám. Kuciak loni na sociální síti napsal, že na podnikatele podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Kočner po vraždě novináře odmítl, že by reportérovi vyhrožoval.

Také zvláštní prokurátor Dušan Kováčik na společné tiskové konferenci s Čižnárem řekl, že ve vyšetřování vraždy novináře je stále několik verzí. „Nerad bych ale šel do detailů,“ dodal Kováčik, aniž příblížil některou z verzí. Řekl také, že je vyšetřováno 11 fyzických osob a šest právnických osob, k čemuž si vyžádal 73 spisů z příslušných krajských prokuratur.

Europoslanci chtějí společný tým slovenské policie s Europolem

Tisková konference byla svolána po setkání Čižnára se skupinou europoslanců. Ti uvedli, že doporučí, aby vznikl společný vyšetřovací tým s Europolem. „Společný vyšetřovací tým znamená, že by evropští vyšetřovatelé měli přístup ke všem dokumentům a proces by se stal transparentnější,“ uvedl člen delegace Evropského parlamentu, britský poslanec Claude Moraes. „Doufám, že to dodá prvek mezinárodního tlaku,“ dodal.

Podle europoslankyně Ingeborg Grässleové nemají Slováci v současnosti důvěru ve státní instituce. „Očekáváme, že slovenské orgány zajistí, aby se obnovila,“ řekla europoslankyně. „Slovensko budeme kontrolovat každých šest měsíců. Berte to jako výhrůžku, berte to jako oznámení, ale budeme to dělat,“ dodala Grässleová.

Členy delegace Evropského parlamentu jsou kromě Grässleové a Moraese, kteří jsou jejími spolupředsedy, ještě europoslanci Ryszard Czarnecki z Polska, Sophia in't Veldová z Nizozemska, Benedek Jávor z Maďarska a Marco Valli z Itálie. O zprávě, kterou poslanci vypracují, bude Evropský parlament debatovat příští týden na plenárním zasedání ve Štrasburku.