Symbol japonské tsunami nadobro zmizí

Tokio - Ve městě Kesennuma na severu Japonska začala demontáž obří lodi, kterou hluboko do vnitrozemí přinesla v březnu 2011 vlna tsunami. Šedesát metrů dlouhé plavidlo Kjótokumaru se stalo jedním ze symbolů tehdejší katastrofy. Pokud půjdou práce bez problémů, loď zmizí do 19. října.

Vrak byl ve městě předmětem sporů. Někteří obyvatelé chtěli třistatřicetitunové plavidlo zachovat jako památník přírodního neštěstí, podle jiných byla přítomnost lodi pro přeživší příliš bolestnou připomínkou utrpěných ztrát. O osudu plavidla muselo nakonec rozhodnout hlasování obyvatel – 70 procent se vyslovilo pro jeho zničení.

Japonci začali demontovat loď Kjótokumaru
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo via AP Images

„Je to jenom neustálá připomínka té hrozné katastrofy,“ vyjádřila své pocity dvaasedmdesátiletá Jošimi Abeová. „Když kolem ní každé ráno procházím, bolí mě u srdce.“

Japonci začali demontovat loď Kjótokumaru
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo via AP Images

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná tsunami, které Japonsko postihly 11. března 2011, si vyžádaly téměř 19 000 obětí. Rozsáhlé části města Kesennuma byly během přírodní katastrofy a následného požáru srovnány se zemí. Během obnovy byly odklizeny rozdrcené budovy a trosky kolem částečně ohořelé modro-červené lodi. K ní pak mnozí lidé nosili květiny a chodili se tam i modlit.

Symbol tsunami - vyplavená loď Kjótokumaru
Zdroj: ČTK/AP/Kyodo via AP Images