Ruského exšpiona a jeho dceru otrávil nervový plyn, oznámila britská policie

Británie v napětí kvůli otravě ruského exšpiona (zdroj: ČT24)

Bývalý ruský agent ve službách britské rozvědky Sergej Skripal a jeho dcera Julija zůstávají v kritickém stavu. Policisté již oznámili, že dvojice byla otrávena nervovým plynem a jedná se tudíž o pokus o vraždu. Ve vážném stavu v nemocnici je i policista, který zasahoval na místě činu. Kvůli případu zasedal ve středu vládní výbor pro krizové situace COBRA v čele s ministryní vnitra Amber Ruddovou.

Zástupce britské policie Mark Rowley neupřesnil, o jaký nervový plyn šlo. Útok označil za „hrozný“. Neexistují podle něho ale žádné důkazy, že by následkem toho existovalo v oblasti „rozšířené zdravotní riziko“.

Podle vyšetřovatelů nynější zjištění vyplývá z údajů získaných lékařskými a chemickými analýzami a také z příznaků, které postižení vykazovali. Na vyšetřování se podílejí vědci z vojenských laboratoří v Porton Downu, protiteroristická brigáda Scotland Yardu a rovněž tajné služby.

Úřady nyní zjišťují, zda je někde v Británii uchováván další nervový plyn a odkud pochází. The Guardian připomněl, že mezi nejznámější bojové plyny patří VX a sarin. 

Plynem VX byl loni v Malajsii zavražděn bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle USA se tak stalo na rozkaz vlády v Pchjongjangu. Sarin v poslední době podle obvinění Západu používá syrská vláda podporovaná Ruskem zejména proti civilistům žijícím v oblastech ovládaných ozbrojenou opozicí.

Šestašedesátiletý Skripal a jeho třiatřicetiletá dcera upadli do bezvědomí v neděli na lavičce v parku před nákupním centrem v jihoanglickém městě Salisbury. Od neděle se v oblasti prováděla dekontaminace z obavy, že zdravotně rizikovými pro místní obyvatele se stalo více míst. Záchranná služba ve středu odpoledne opět zasahovala vedle italské pizzerie, kterou Skripal v neděli navštívil, a jednu ženu převezla do nemocnice.

Policie vyzvala hosty restaurace Zizzi na jihu Anglie a dalšího podniku, které Skripal s dcerou v kritický den patrně navštívili, aby se jí přihlásili. Kvůli vyšetřování uzavřela park v nedalekém městě Amesbury.

Skripal se do Británie dostal po výměně agentů mezi Moskvou a Washingtonem v roce 2006. Vyměněn byl za ruskou agentku Annu Chapmanovou, která prováděla špionáž na Západě a teď se živí jako modelka. Skripalova dcera na Facebooku podpořila status, že Vladimir Putin je nejhorší prezident světa a měl by skončit ve vězení.

Britská média proto už spekulují o tom, že za otravou dvojice stojí Rusko. Připomínají osm let staré prohlášení Vladimira Putina, že zrádci natáhnou bačkory a zadusí se třiceti stříbrnými, co dostali. Sílí také hlasy, aby Scotland Yard prošetřil dalších čtrnáct podezřelých úmrtí na britské půdě včetně nedávné smrti Skripalovy manželky, bratra a syna.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová v reakci uvedla, že tyto spekulace byly vytvořeny za účelem zhoršit vzájemné vztahy Moskvy a Londýna. „Je těžké to nazvat něčím jiným než falešnými zprávami,“ podotkla.

„My bychom nešli do Ruska ve snaze zabít Annu Chapmannovou. Je neuvěřitelné, že by se tu Rusové pokusili zabít pana Skripala. Je to bezohledné, surové porušení všech pravidel špionáže,“ konstatoval expert na tajné služby a komentátor Timesů Edward Lucas.

Vina Ruska? Zachovejme chladnou hlavu, vyzývají britští ministři

Britský ministr zahraničí Boris Johnson ale odmítl z odpovědnosti za tuto událost Rusko obvinit. Během interpelací poslanců v parlamentu řekl, že by nebylo správné předjímat výsledky vyšetřování. „Musíme udržet chladnou hlavu a sesbírat veškeré důkazy,“ zdůraznila i Ruddová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil událost za tragickou a tlumočil ochotu ruských úřadů v případě potřeby poskytnout pomoc při vyšetřování.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.