Trumpova vláda žaluje Kalifornii. Tamní zákony prý neumožňují deportovat kriminálníky

Administrativa prezidenta Spojených států Donalda Trumpa zažalovala kvůli místním imigračním zákonům americký stát Kalifornie. Vláda USA se ohradila konkrétně proti třem kalifornským zákonům, které podle ministerstva spravedlnosti znemožňují federálním úřadům deportovat ze země kriminálníky z řad přistěhovalců. Uvedla to agentura AP.

Ministerstvo spravedlnosti v žalobě požaduje, aby soud zneplatnil ty části kalifornských právních předpisů, které podle Washingtonu porušují ústavou garantovanou svrchovanost federálních zákonů. Federální zákony, pokud jsou v souladu s americkou ústavou, jsou nadřazené státním normám.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions k podané žalobě prohlásil, že jeho úřad a prezidentova vláda chtějí bojovat proti nespravedlivé a neústavní politice. „Věřím, že vyhrajeme,“ řekl Sessions, který se ve středu v Sacramentu setká s místními kalifornskými zákonodárci.

Proti postupu federální vlády se kalifornští politici ohradili. Demokratický guvernér státu Jerry Brown na sociální síti Twitter napsal, že Sessions přijíždí do Kalifornie, aby Ameriku ještě více rozdělil. „Jeffe, tyhle politické kousky mohou být ve Washingtonu běžné, tady ale neplatí,“ vzkázal ministrovi spravedlnosti. Ve svém tweetu navíc očividně použil styl i výrazy, které jsou typické pro Trumpa.

Kalifornie je demokratickou baštou

Agentura AP žalobu označila za další střet mezi Kalifornií a Trumpem, mezi kterými panují nevraživé vztahy. Tradiční demokratická bašta Kalifornie, která je považována za nejbohatší stát USA, s Trumpem nesouhlasí v otázce daní, postupu vůči přistěhovalcům či marihuany, kterou je možné v Kalifornii legálně užívat nejen k lékařským, ale i k rekreačním účelům.

Trump v případě přistěhovalců bez dokladů zastává rázný postoj a během volební kampaně slíbil, že je z USA deportuje. Po převzetí moci oznámil, že se chce soustředit především na zločince z řad přistěhovalců a na boj proti nelegálnímu překračování hranic.

Přistěhovalcům poskytují ochranu takzvaná azylová města, která po imigrační minulosti lidí nepátrají. Kalifornie navíc přijala zákon zakazující místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně. Kalifornský zákon také brání místním úřadům spolupracovat na protipřistěhovaleckých akcích s federálními úřady.