Přelomový verdikt: Nizozemsko je odpovědné za oběti ze Srebrenice

Haag – Nizozemský nejvyšší soud definitivně rozhodl o tom, že Nizozemsko je odpovědné za smrt tří bosenských Muslimů, kteří v roce 1995 zahynuli při masakru ve Srebrenici. Jejich pozůstalí teď také mají nárok na odškodné. Mezinárodní tribunál v Haagu přitom dospěl dříve k závěru, že nizozemští vojáci působící v silách OSN nejsou za tehdejší masakr odpovědní a nelze je trestně stíhat. Rozhodnutí nejvyššího soudu může v budoucnu výrazně zkomplikovat nasazení mírových misí OSN.

Nizozemští vojáci ve službách sil OSN měli na starosti zajištění „bezpečnostní zóny“ kolem východobosenské Srebrenice, kterou bosenskosrbské síly koncem občanské války v létě 1995 obsadily. Podle soudu měly nizozemské modré přílby Muslimy chránit, místo toho je vydaly na jistou smrt. Srbové ve Srebrenici pod velením Ratka Mladiče povraždili kolem osmi tisíc zajatých muslimských mužů, včetně starců a chlapců. Tato událost je označována za nejhorší masakr v Evropě od druhé světové války. Šest set nizozemských vojáků v misi OSN mu jen přihlíželo. „Nemohli jsme bránit muslimskou enklávu s pouhými 420 vojáky a dalšími jen 250 členy pěchoty,“ vysvětluje bývalý voják nizozemských jednotek Wim Dijkma.

Příbuzní tří obětí - místních zaměstnanců mírové jednotky - se domohli spravedlnosti po dlouhém soudním sporu. Nizozemský nejvyšší soud dnešním rozhodnutím potvrdil předloňský verdikt odvolacího soudu, který tehdy souhlasil se závěrem prvoinstančního soudu, že stát je ve zmíněném případu odpovědný a musí rodinám obětí zaplatit odškodné.

Tři muži, o kterých soud rozhodoval, jsou jen zlomkem obětí srebrenického masakru. „Doufám, že když nic jiného, bude to precedens v mezinárodním právu a taková selhání už se v mírových misích v budoucnu nebudou opakovat,“ říká Hasan Nuhanović, žalující příbuzný jedné z obětí.

Za mírotvorce se vždy stavěl i haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii - nizozemská armáda podle něj za nic nemohla, protože vojáci v Bosně operovali pod hlavičkou OSN. Teď ale prohlásil vojáky za odpovědné soud v jejich vlastní zemi. Verdikt může mít dopad na budoucí mise OSN v krizových oblastech ve světě. Může totiž odradit státy od účasti v zahraničních vojenských misích, když jejich vojáci mohou být obviňováni z odpovědnosti, pokud dojde k podobné tragédii.