Rasmussen: Nereagovat na chemický útok je nebezpečný vzkaz diktátorům

Vilnius – Rozporů v mezinárodním společenství ohledně reakce na použití chemických zbraní v Sýrii hluboce lituje Anders Fogh Rasmussen. Generální tajemník Severoatlantické aliance to uvedl na úvod neformální schůzky ministrů obrany Evropské unie, která začala v litevském Vilniusu. Jde o první setkání šéfů evropské obrany od srpnového chemického útoku v Sýrii, Česko zastupuje ministr v demisi Vlastimil Picek.

Hledání společného postoje evropských zemí k syrské krizi bude dominovat diskusím ve Vilniusu i o víkendu, kdy se zde sejdou ministři zahraničí Evropské unie, k nimž se připojí jejich americký protějšek John Kerry.

„Myslím, že je nejvyšší čas překonat rozpory, protože posílají velmi nebezpečnou zprávu diktátorům - mohou si myslet, že mohou používat chemické zbraně a možná i jiné zbraně hromadného ničení, aniž by na to mezinárodní společenství reagovalo,“ uvedl Rasmussen s tím, že „silná mezinárodní reakce je nutná“. Podle Rasmussena není pochyb o tom, že syrský režim je odpovědný za chemický útok z 21. srpna. Britský premiér David Cameron dnes mezitím v BBC informoval o nových důkazech o užití plynu u Damašku, které podle něj poskytla britská laboratoř zkoumající vzorky získané u syrské metropole.

Rasmussen dnes zopakoval, že v dané krizi nevidí žádnou další roli pro NATO kromě již uskutečněného rozmístění raket Patriot na ochranu Turecka sousedícího se Sýrií. 

Vlastimil Picek pro ČT:

„Já si myslím, že bychom se měli zatím držet toho, co víme. My ještě řadu informací nevíme. Možná, že Spojené státy, Francie nebo představitelé Ruské federace toho vědí víc. My ale trváme na stanovisku, které bylo vydáno, že jakékoliv použití chemických zbraní, ať už to použila jakákoliv strana, je velmi nepříjemná záležitost. To za prvé. A za další, ČR prosazuje jasné stanovisko, že všechny tyto záležitosti, které se odehrávají v Sýrii, by měly být řešeny diplomatickou a mírovou cestou.“

Německý ministr obrany Thomas de Maiziere na schůzce označil situaci v Sýrii za velmi závažnou. Podle něj je „jasné, že ukončení konfliktu je možné jen v rámci politického řešení“. K tomu se připojil i Picek, podle něhož by si měly za pomyslný kulatý stůl sednout obě strany a měly by o všech sporných otázkách hovořit. „Vždy, když se použijí zbraně, to není nikdy nic dobrého,“ řekl Picek v rozhovoru pro ČT.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová dnes sdělila, že neexistuje reálná možnost prosadit v Radě bezpečnosti OSN razantní odpověď na chemický útok v Sýrii, protože Rusko radu „drží jako rukojmí“. Američtí diplomaté nyní seznamují zástupce zemí OSN s informacemi svých tajných služeb, které údajně potvrzují vinu syrského vládního režimu na útoku.