Rusko s trpkostí vzpomíná na hokejové Nagano: Hašek, Svoboda a prohrané finále

Ruské vzpomínky na hokejové Nagano (zdroj: ČT24)

Pro český národ zlatý triumf na hokejovém turnaji století, pro Rusy velké zklamání s hořkou příchutí. Ruští účastníci slavného finále, které rozhodl jediný gól do sítě brankáře Štalenkova, nejčastěji skloňují ve vzpomínkách jména dvou českých hráčů: Petra Svobody a Dominika Haška.

„Svobodu, který nám dal gól, a Haška, který nám nic nepustil,“ vybavuje si Alexej Morozov, jeden z nejmladších ruských hokejistů na turnaji. Týden před utkáním mu bylo 21 let. Myslel, že narozeniny oslaví zlatou medailí. „Byl to velký smutek, nevyšlo to a k vítězství nám opravdu scházelo málo, ale Češi si to díky skvělému týmu zasloužili,“ uznává i s odstupem dvou dekád Morozov, tehdejší pravé křídlo sborné a později rovněž její kapitán.  

Jedním z prvních fotografů, kterým se do šatny vítězů podařilo dostat, byl Andrej Golovanov. „Chtěl jsem do ruské šatny, ale protože našim se to nepovedlo a prohráli, spěchal jsem k Čechům, věděl jsem, že tam bude veselo,“ vzpomíná Golovanov a mluví o explozi radosti.

V muzeu úspěchů ruského a sovětského hokeje je zlatých pohárů a medailí nepřeberně. Z olympiád je to tucet cených kovů, z toho v osmi případech se jedná o zlaté. Dění v Naganu jsou v muzeu věnována tato slova:

Vladimir Treťjak a Pavel Bure na ZOH 1998
Zdroj: ČTK/AP

„Po sérii neúspěchů v 90 letech na olympijské hry přijeli naši nejlepší hráči, mnozí z nich hráli v klubech NHL a výsledek? Stříbrná medaile.“

Jurzinov raději ani moc nevzpomíná

Sborné nepomohla ani přítomnost její tehdejší největší hvězdy, útočníka Pavla Bureho, přezdívaného „Ruská raketa“. „Bohužel nedal ve finálovém zápase Haškovi gól, prohráli jsme 1:0, ale tým byl hvězdný, jeden z nejlepších za dobu, kterou si pamatuji,“ připojil svůj pohled Vladislav Treťjak, předseda Ruského hokejového svazu.

A jaké momenty vytanou na mysli trenérovi Vladimirovi Jurzinovi? „Upřímně vám řeknu, že se snažím na tyto Hry nevzpomínat, přednost dávám jiným osmi olympiádám. Mám tři zlaté, proto zrovna na Nagano nevzpomínám lehce,“ přiznal Jurzinov.

Po dvaceti letech od slavného finále na ZOH 1998 čeká obě reprezentace další důležité utkání pod pěti kruhy. Češi si chtějí zopakovat Nagano a Rusové by konečně po 26 letech chtěli získat zlaté olympijské medaile. Jsou na ně ostatně zvyklí. „Všichni doufají, že to naši hokejisté dokáží, zvlášť když si pamatují zlatá léta našeho hokeje, kdy jsme všechna mistrovství světa, Evropy i olympiády nepřetržitě vyhrávali,“ vyslovila přání Olga Dolocuková z Muzea ruského hokeje.