Před 50 lety měl Martin Luther King sen

Washington – Na den přesně před 50 lety pronesl Martin Luther King legendární projev u Lincolnova památníku ve Washingtonu. Jeho slova se stala jedním z mezníků boje proti rasové segregaci. „Mám sen, že jednou mé čtyři malé děti budou žít v zemi, kde je nebudou odsuzovat na základě barvy jejich kůže, ale budou je soudit podle jejich charakteru. O tom dnes sním,“ zaznělo tehdy v projevu kazatele a bojovníka za lidská práva.

Rok po projevu, který naživo slyšelo kolem čtvrt milionu lidí, podepsal tehdejší prezident Johnson zákaz diskriminace v otázkách zaměstnání a vzdělání. V roce 1965 pak zákon o volebním právu. Ten odstranil další diskriminační opatření. Tisíce lidí si přijely slova laureáta Nobelovy ceny připomenout. „Je to nadčasové, protože boj stále pokračuje. Nemyslím si, že naše generace, naše děti, vnuci nebo pravnuci chápou, co to doopravdy symbolizuje, a že chápou boj, kterým jsme si prošli, abychom se dostali tam, kde jsme,“ myslí si Armanda Hawkins, která se akce zúčastnila, a Mary Blackwell doplnila: „Urazili jsme dlouhou cestu, ale ještě jsme se nedostali na její konec. V dnešní Americe je stále mnoho překážek.“

Vzpomínka na projev Martina L. Kinga (zdroj: ČT24)

O tom svědčí i fakt, že první Afroameričan se dostal na nejvyšší post v zemi až zhruba půl století po zrovnoprávnění. „Muž, jehož otce před 60 lety nemuseli obsloužit v restauraci, teď může stát před vámi a složit ten nejposvátnější slib,“ prohlásil Barack Obama, prezident USA.

Právě prezident Obama promluví na dnešních oslavách padesátiletého výročí historické řeči Martina Luthera Kinga. Kromě něj vystoupí s projevem i bývalí prezidenti Jimmy Carter a Bill Clinton. Život Kinga skončil tragicky – atentátem v Memphisu v roce 1968.