Intervence na spadnutí? Obama chce rychlý útok, Britové připravují plán

Washington - Situace kolem Sýrie se dál vyostřuje. Podle deníku The Washington Post zvažuje prezident Barack Obama vůči vládě Bašára Asada rychlý úder. Vlastní krizový plán pro případ útoku připravuje i Velká Británie. Podle vlivného člena zahraničního výboru jsou už americké síly na syrském území. Inspektoři OSN vyšetřující údajný chemický útok na předměstí Damašku přerušili svou práci minimálně do příští středy. Rusko znovu varovalo, že případný útok bude mít pro celý region Blízkého východu katastrofické následky. Syrský ministr zahraničí opět „zcela“ popřel, že by Asadův režim chemické zbraně použil.

Útok by zřejmě netrval déle než dva dny. Podniklo by ho buď námořnictvo raketami s plochou dráhou letu, nebo strategické bombardéry s dlouhým doletem. Zaměřeny by byly vojenské cíle, které ale přímo nesouvisí s arzenály chemických zbraní. Načasování akce by záviselo na třech faktorech: na potvrzení, že syrská vláda je odpovědná za údajný chemický útok z minulého týdne se stovkami mrtvých, na shodných závěrech spojenců a amerického Kongresu a na uspokojivém zdůvodnění útoku na základě mezinárodního práva.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného činitele Obamovy vlády se už ve Washingtonu pracuje na právních podkladech pro chystaný rozkaz k útoku. Ministr zahraničí přitom už včera řekl, že není pochyb, že Asadova vláda použila chemické zbraně. Dokonce tvrdí, že důkazy, které stále ještě shromažďují na místě inspektoři OSN, jsou sice důležité, ale nejsou nutné k tomu, aby prokázaly, co již „dokládají fakta, skýtá svědomí a nařizuje selský rozum“.

„Jedna věc je podniknout bombardování a druhá věc je chystat alternativy, co všechno by se mohlo ve vojenské i politické rovině tímto útokem následně rozpoutat,“ uvedl bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, který bude hostem dnešního Hyde Parku (od 20:00 na ČT24).

Britové už připravují krizový plán

Mluvčí britského premiéra Davida Camerona oznámil, že ozbrojené síly připravují krizový plán pro vojenský zásah v Sýrii. Cameron ještě dnes rozhodne, zda svolá paralament, který má momentálně prázdniny, ve středu bude zasedat bezpečnostní rada státu.

Cameronův mluvčí označil údajný chemický útok v Sýrii za „naprosto odporný“. „Jakékoli rozhodnutí bude přijato v přísně mezinárodním rámci. Jakékoli použití chemických zbraní je zcela a naprosto odporné a nepřijatelné … a mezinárodní společenství na to musí reagovat,“ řekl mluvčí.

Vyšetřovatelé OSN přerušili vyšetřování

Inspektoři OSN přerušili do středy ověřování údajného chemického útoku nedaleko Damašku. Podle šéfa syrské diplomacie Valída Mualima jim nejsou kladeny žádné překážky. Přerušení inspekce prý způsobila neshoda s povstalci, kteří monitorovanou zónu kontrolují. Inspektoři v pondělí navštívili jedno ze tří damašských předměstí, kde odebrali vzorky zraněným a vyslechli svědectví obyvatel a zdravotnického personálu. Syrská vláda, která spolu s Ruskem obviňuje povstalce z odpovědnosti za incident, inspektorům povolila cestu po určitém váhání o víkendu. Jakýkoliv úder USA zřejmě nastane až poté, co inspektoři OSN Sýrii opustí.

Přesvědčení Američanů o odpovědnosti syrské vlády vychází mimo jiné z toho, že je zatím známo, že jen syrský režim má k dispozici chemické nálože a rakety, které jsou s to je shodit na vybrané místo. Syrský chemický arzenál navíc americké tajné služby dlouhodobě monitorují.

Američané požádali Řecko o zpřístupnění vojenských základen

Podle serveru řeckého deníku Kathimerini požádal Washington Atény o povolení tranzitu pro americké vojenské síly přes řecké území s využitím zejména základen v přístavu Suda na Krétě a ve městě Kalamata na Peloponéském poloostrově. S tím spojená logistická podpora ale nevede Řecko k tomu, aby se nějak více angažovalo v případném konfliktu, ubezpečila americká strana řecké ministerstvo obrany.

Syrští povstalci podle agentury DPA zaznamenali mezitím v noci na dnešek armádní konvoje směřující ke strategickému vrchu nad Damaškem, který slouží mimo jiné jako sídlo protivzdušné obrany syrské metropole. Není ale jasné, zda jsou posilovány pozice k případným raketovým útokům proti rebelům, nebo naopak k obraně města před případným náletem USA. Základna byla naposledy bombardována loni v květnu Izraelem.

Následky útoku mohou být katastrofální, varuje Rusko

Rusko, Čína i Írán dnes znovu Spojené státy před útokem proti Sýrii varovaly. Ruské ministerstvo zahraničí nabádá k „opatrnosti“ a upozorňuje, že by následky útoku mohly být katastrofální pro celý Blízký východ a severní Afriku.

Podle agentury Nová Čína by byla operace „nebezpečná a nezodpovědná“. Agentura navíc připomněla, že americká invaze do Iráku začala také po zámince, že Bagdád disponuje zbraněmi hromadného ničení, což se nakonec nepotvrdilo.

Íránské ministerstvo zahraničí varovalo, že intervence by uvrhla do konfliktu celý region. Zároveň obvinilo syrské povstalce z odpovědnosti za údajný chemický útok, který si nyní Západ bere za záminku k případné intervenci.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: Xinhua/Zhang Naijie/ČTK

Vláda jedná o intervenci s Kongresem

Podle republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera musí o připravované reakci Bílý dům konzultovat Kongres. Ministr zahraničí John Kerry přitom již odpověděl, že s Kongresem o situaci jedná. V praxi Obama konzultovat situaci s Kongresem na základě zvyklostí nemusí. „Předseda dal najevo, že před podniknutím jakékoliv akce se musí vést smysluplné konzultace s členy Kongresu, jakož i musí být jasně definované cíle a širší strategie dosažení stability,“ uvedl Boehnerův mluvčí.

Americký prezident má pravomoc sám rozhodnout o leteckých úderech proti Sýrii podobně jako v Libyi v roce 2011, zatímco Kongres stačí jen informovat - a to Bílý dům začal v pondělí dělat. „Administrativa aktivně konzultuje se členy Kongresu a budeme v těchto jednáních pokračovat v příštích dnech,“ uvedl ministr zahraničí Kerry.

Kerry zveřejní nové důkazy o chemickém útoku

Kerry v pondělí uvedl, že USA mají nové důkazy o chemickém útoku a že je v příštích dnech zveřejní. Obvinil také vládu syrského prezidenta Bašára Asada z ničení důkazů. Podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho existuje jenom minimální pochybnost o tom, že za útok je odpovědná syrská vláda.

Podle opozice použila Asadova armáda chemické zbraně
Zdroj: ČTK/AP/Local Committee of Arbeen

Syrský prezident Bašár Asad nasazení chemických zbraní označil za předem připravenou konstrukci. „V této oblasti neexistuje žádná jasná frontová linie mezi armádou a povstalci. A copak může stát použít chemické nebo jiné zbraně hromadného ničení v místech, kde má shromážděná vlastní vojska?“ prohlásil Asad.