Dva pomocníci teroristů z Paříže mají jít do vězení, třetího soud osvobodil

Pět a čtyři roky mají strávit za mřížemi ve Francii dva muži, kteří pomáhali pachatelům krvavého teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 najít bydlení. Třetí souzený, který nakonec teroristům přístřeší poskytl, byl naopak osvobozen. Rozhodl o tom podle televize BFM pařížský soud.

Francouzská prokuratura pro Jawada Bendaouda, který tvrdí, že nevěděl, že ubytoval teroristy, požadovala čtyři roky vězení. Soud ale uvěřil jeho obhajobě.

  • Bendaoud, jenž má francouzské i marocké občanství, ubytoval údajného strůjce pařížských útoků Abdelhamida Abaaouda s dvěma dalšími muži.
  • Nyní jednatřicetiletý Bendaoud má za sebou pestrou trestní minulost. Byl například odsouzen k osmi letům vězení za zabití muže ve rvačce o mobilní telefon, v roce 2013 byl ale propuštěn.

Naopak nejtvrději, pěti lety vězení, byl potrestán Chakib Akrouh, který teroristům kontakt na Bendaouda zprostředkoval a který podle soudu věděl velmi dobře, komu pomáhá. Pro něho žalobce požadoval rovněž čtyřletý trest.

Druhým odsouzeným je Youssef Ait-Boulahcen, který má strávit ve vězení čtyři roky. Součástí jeho trestu je i podmínečný trest dalšího jednoho roku vězení. Jemu soud i prokuratura kladou za vinu, že o přesunu teroristů věděl, ale nesplnil občanskou povinnost to úřadům nahlásit. Pro Ait-Boulahcena požadovala prokuratura šest let vězení.

Poskytnutí pomoci teroristům je ve Francii hodnoceno jako nebezpečný trestný čin. V tomto případě byl o to závažnější, že ozbrojenci měli v plánu další masakry. Jejich záměry zmařil jen včasný policejní zásah na pařížském předměstí Saint-Denis.

Útok v Paříži si vyžádal 130 mrtvých a 350 zraněných. Při masakru zahynula i většina z celkového počtu devíti ozbrojených útočníků. Jediný přeživší podezřelý z podílu na útoku je Salah Abdeslam, který je v současné době souzen za střelbu na belgické policisty v Bruselu. Později ho čeká soud i ve Francii.

  • Fotbalový stadion Stade de France
    Tři muži se odpálili mezi 21:20 a 21:53 poblíž stadionu, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Mezi návštěvníky byl i francouzský prezident Francois Hollande. Kromě tří útočníků zahynul jeden člověk.
  • Klub Bataclan
    Tři muži přijeli k budově klubu, který hostil kalifornskou rockovou skupinu Eagles of the Death Metal, v šedém autě Volkswagen Polo. Útočit začali asi v 21:40, k útoku na diváky použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.
  • Restaurace a bary
    Ozbrojenci s kalašnikovy stříleli v době mezi 21:20 a 21:36 na návštěvníky restaurací a kaváren na třech místech – na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí.
    Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám.
  • Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Asi 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. V Paříži přišly o život dvě desítky cizinců z více než 12 států.
  • K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).