V tlaku na The Guardian má prý prsty Cameron, Rusko a RE to kritizují

Londýn – Ústřední roli ve snaze omezit rozsah odhalení o operacích amerických i britských tajných služeb otištěných v listu The Guardian prý hrál britský premiér David Cameron. S odvoláním na vysoce postavené vládní zdroje to uvedl britský deník The Independent. Tlak, který britská vláda na The Guardian vyvíjí, odporuje podle Moskvy prohlášením Londýna k otázkám lidských práv. Ke kritice se přidala i Rada Evropy (RE), která Británii požádala o vysvětlení.

The Guardian po zásahu agentů přišel o špionážní dokumenty, které začal zveřejňovat poté, co je získal od Edwarda Snowdena, někdejšího spolupracovníka amerických tajných služeb. Snowden je na útěku před americkou justicí a získal azyl v Rusku.

Vládní tlak na redakci listu vzešel přímo od britského premiéra, uvedl deník The Independent. Cameron údajně pověřil tajemníka svého kabinetu Jeremyho Heywooda, aby kontaktoval vedení Guardianu a ozřejmil mu vážné důsledky, které by mohlo mít odmítnutí vydat tajné materiály poskytnuté Snowdenem.

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger v úterý ve svém komentáři oznámil, že ho kontaktovali vysocí vládní úředníci a pod pohrůžkou soudního stíhání ho nutili ke zničení citlivých údajů. Likvidaci příslušných datových disků pak údajně prohlíželi i lidé od tajných služeb. Nejmenované vládní kruhy kontakt potvrdily, ale odmítly, že by šlo o vyhrožování. Heywood byl údajně pouze pověřen tím, aby The Guardian varoval před „riziky, která vyplývají z držení vysoce citlivých informací“ v nezabezpečených počítačích, „což by mohlo poškodit Británii“. Heywood prý měl s Rusbridgerem „vážný rozhovor“.

„Opatření, která britské úřady použily vůči listu The Guardian, se neshodují s proklamacemi Británie k závazkům o obecných standardech lidských práv,“ řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. Generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland hodlá podle svého mluvčího poslat oficiální žádost o podání vysvětlení k případu, který by mohl představovat ohrožení svobody projevu, a tedy porušení závazků Londýna k Radě Evropy. „Nemůžeme kritizovat jen problémy se svobodou vyjadřování na Ukrajině, v Rusku nebo v Maďarsku. Musíme uplatňovat stejné zásady všude, včetně zemí, jako je Británie,“ řekl mluvčí Danile Holtgen. Mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic už v úterý označila tlak tajných služeb na The Guardian za šokující zásah do svobody tisku.