Výročí Dianiny smrti živí nové spekulace. Ostatně jako každý rok

Londýn – Krátce před šestnáctým výročím se vynořují nové konspirační teorie o smrti britské princezny Diany. Tentokrát policie prověřuje informace, že ji mohla způsobit elitní jednotka britské armády. Při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997 zahynul s princeznou i její tehdejší přítel Dodi Fayed a řidič vozu.

Žádné jiné vyšetřování nikdy nebylo pod takovou kontrolou. Sebemenší zpráva, která ho zpochybní, vždycky způsobí poprask. Nejnovější podnět dostali na stůl londýnští detektivové. „Prověřujeme informace vztahující se k úmrtím a posuzujeme jejich závažnost a důvěryhodnost,“ sdělila vágně metropolitní policie. Podrobnosti neuvedla, zároveň ale zdůraznila, že to neznamená opětovné zahájení vyšetřování.

Podle britských médií má vše na svědomí dopis, který poslali vyšetřovatelům rodiče manželky bývalého vojáka poté, co se s ní rozvedl. Někdejší odstřelovač speciální jednotky se před svou ženou měl údajně vychloubat tím, že ví, kdo v armádě zařídil Dianinu smrt a jak se všechno utajuje. Zdrojem všech dosavadních konspiračních teorií byl přitom především otec Dodiho Fayeda Mohamed.

„Zavraždili mého syna a princeznu Dianu. Prstem ukazuju přímo na toho gangstera, který v pozadí vládne zemi – prince Philipa. A podílel se na tom i Charles,“ prohlásil v roce 2006. Britští vyšetřovatelé však tehdy vyloučili, že by Diana byla obětí spiknutí.

Mohl za to řidič, ukázalo vyšetřování

Tragické úmrtí oblíbené princezny a bývalé manželky nástupce britského trůnu šokovalo celý svět. Závěr vyšetřování byl jednoznačný – za vše mohl řidič, který bezhlavě a s alkoholem v krvi ujížděl před dotěrnými paparazzi.

Příběh matky princů Williama a Harryho nicméně přitahuje pozornost i šestnáct let po smrti. V září jde do kin nový životopisný film a nekončící spekulace o princeznině milostném životě znovu vytahují nejen bulvární časopisy.

Nové spekulace o smrti Diany tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Buckinghamský palác to nese s nelibostí. „Stejnou písničku slýcháme každý rok před výročím smrti Diany, princezny z Walesu. Myslím, že policie všechno důkladně vyšetřila,“ říká bývalý mluvčí královny Alžběty II. Dickie Arbiter.