Známé memento japonské tsunami jde do šrotu

Tokio – Rozebrat a zničit. Tak rozhodli obyvatelé města Kesennuma v severovýchodním Japonsku o osudu lodi Kjótokumaru, kterou v březnu 2011 zanesla vlna tsunami z přístavu o 750 metrů dál do zdejší obytné čtvrti. Přehlasovali tak ty, kdo chtěli třistatřicetitunové plavidlo zachovat jako památník katastrofy.

Rybářská společnost, která je vlastníkem lodi, už podepsala smlouvu s neziskovou organizací recyklující lodě; rozebírání plavidla by mělo začít v následujících týdnech.

V rámci obnovy po zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály, které Japonsko postihlo 11. března 2011 a vyžádalo si téměř 19 000 obětí, byly odklizeny rozdrcené budovy a okolní trosky. Zůstala jen šedesátimetrová rybářská loď na lov tuňáků, k níž mnozí lidé nosili květiny a chodili se k ní modlit.

Názory na to, co by se s lodí mělo stát, se rozcházely, a proto se konalo veřejné hlasování. V něm 68 procent lidí bylo pro rozebrání lodi. Mezi nimi byla i dvaasedmdesátiletá Jošimi Abeová. „Je to jenom neustálá připomínka té hrozné katastrofy,“ řekla. „Když kolem ní každé ráno procházím, bolí mě u srdce.“