Postoj Ruska k homosexuálům vyvolal protesty po celém světě

Moskva - V poslední době poměrně chladným rusko-americkým vztahům nepřispěl ani kontroverzní zákon, kvůli němuž mohou za mřížemi skončit homosexuálové, kteří do Ruska přijedou například na olympiádu do Soči anebo na probíhající atletické mistrovství světa.  Zrušení ruského homofobního zákona žádali také demonstranti v Londýně a proti zákonu se vyjádřila i operní pěvkyně blízká Kremlu Anna Netrebková.

Homosexualita je v Rusku vnímána negativně a každý druhý Rus je přesvědčen, že by měla být trestána. Homosexuálové v Rusku také prakticky denně čelí slovním i fyzickým útokům. Například šestatřicetiletý Alexej Davydov už několikrát skončil v nemocnici, naposledy na jednotce intenzivní péče. Přiznává, že se bojí honů na gaye a lesby. Na internetu jsou homosexuálové lákáni na schůzky, ale na místě jsou napadeni takzvanými ochránci morálky. „Jde o lidi, kteří na sebe vzali roli morálního kontrolora. Nedodržují právo a zákony a stát je ještě povzbuzuje,“ popsal Davydov. Popularita těch, kteří chtějí pěstmi napravit ruskou společnost, roste. Zákonu o trestech za propagaci homosexuality tleská devět z deseti Rusů.

Za zásadního odpůrce ruského zákona se v pátek na tiskové konferenci označil prezident USA Barack Obama. Postavil se nicméně proti výzvám k bojkotu zimních olympijských her, které příští rok uspořádá ruské Soči.

Demonstranti v Londýně žádali zrušení ruského homofobního zákona

Stovky lidí dnes v Londýně protestovaly proti ruskému zákonu o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Nedaleko sídla premiéra Davida Camerona a budovy ministerstva zahraničí demonstranti žádali Kreml, aby kontroverzní zákon zrušil. Účastníci demonstrace mávali duhovými vlajkami a nesli transparenty s nápisem „Miluj Rusko, vzdoruj homofobii“.

Britský premiér Cameron bojkot olympiády stejně jako Obama odmítá. „Sdílím hluboké znepokojení z útoků na gaye v Rusku,“ napsal předseda vlády na Twitteru. „Věřím ale, že je lepší bojovat s předsudky tím, že se olympijských her zúčastníme, než abychom je bojkotovali,“ uvedl.

Mezinárodní petici proti ruskému homofobnímu zákonu podepsalo zatím 350 000 lidí. Kvůli represím vůči homosexuálům v Rusku se bary ve světě například zbavují vodky.   

Operní hvězda Netrebková vyjádřila podporu homosexuální menšině

Světoznámá ruská sopranistka Anna Netrebková vyjádřila na Facebooku podporu homosexuálům. Operní diva, která má blízko ke Kremlu, však nešla tak daleko, aby kritizovala homofobní zákon, který Rusko letos v červnu přijalo.

  • „Jako umělkyně ráda spolupracuji se všemi svými vynikajícími kolegy - bez ohledu na jejich etnický původ, národnost, náboženství, pohlaví nebo sexuální orientaci,“ napsala zpěvačka na svém facebookovém profilu.