Zemanovi gratulovala Moskva, Peking, Berlín i Brusel. Washington mlčí

Bezprostředně po skončení prezidentských voleb v České republice pogratulovali vítězi Miloši Zemanovi slovenští politici Robert Fico a Andrej Kiska. S promptní a velmi přátelskou gratulací si pospíšil také šéf Kremlu Vladimir Putin, čínský prezident Si Ťin-pching v blahopřejném telegramu navrhl další prohloubení bilaterálních vztahů. Německý prezident se přidal ke gratulantům v pondělí, stejně jako předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Spojené státy mlčí.

Slovensko: Přátelství a pozvánka

Slovenské gratulace Miloši Zemanovi dorazily od premiéra Roberta Fica i prezidenta Andreje Kisky už během sobotního odpoledne. Fico zdůraznil přátelství, které jej k Zemanovi váže, a dodal, že je rád, že se česká veřejnost rozhodla právě pro něj.

Kiska Zemana vzápětí pozval na návštěvu Slovenska, což staronový český prezident přijal. „Kiska mluvil také o tom, že by rád, aby obě země dál měly nadstandardní vztahy, a že doufá, že oba prezidenti k tomu přispějí,“ tlumočil zpravodaj Lukáš Mathé.

„Gratulační telegram přeci jenom obsahoval ještě jednu věc, a to jakousi naději, že oba prezidenti budou dál prosazovat hodnoty Evropské unie a Severoatlantické aliance, protože právě tyto organizace garantují stabilitu, prosperitu a bezpečnost obou zemí, které jsou v nich hluboce zakotveny,“ všiml si Mathé.

Německo: Steinmeier se těší na diskuse

Chceme utvářet budoucnost našich zemí společně v duchu skutečného partnerství uvedl. Těším se na příští příležitost k pokračování našich diskusí.
Frank-Walter Steinmeier
německý prezident

Ke znovuzvolení českému prezidentovi popřál v pondělí také jeho německý protějšek Frank Walter Steinmeier. Vzkázal, že se těší na pokračování diskusí se Zemanem. Mlčí kancléřka Angela Merkelová, její úřad i ministerstvo zahraničí.

„Lze to číst tak, že Berlín volbě nepřikládá takovou váhu jako kupříkladu volbě francouzského prezidenta, navíc není žádným tajemstvím, že kancléřka Merkelová prezidenta Zemana ve velké lásce nemá,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák. Připomněl, že při návštěvě Prahy se Merkelová se Zemanem původně vůbec nechtěla setkat. Plán změnila až po naléhání české strany.

Brusel: Juncker se těší na spolupráci

Špičky Evropské unie na zvolení Zemana nejprve nijak nereagovaly. Až během pondělka se ozval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Těší se na pokračování spolupráce. „I toto otálení s reakcí je reakcí. Znovuzvolení Miloše Zemana není nic, na co by Brusel chtěl a potřeboval halasně a okamžitě reagovat,“ okomentoval zpravodaj Lukáš Dolanský.

Během pondělního odpoledne se ke gratulantům připojil předseda Evropské rady Donald Tusk. Věří, že Česká republika bude hrát v Evropské unii aktivní a konstruktivní roli. „Přeji Vám mnoho úspěchů a těším se na spolupráci,“ zakončil větou v češtině Tusk svůj jinak anglicky psaný dopis.

USA: Ticho

Zpravodaj v USA David Miřejovský poznamenal, že ani administrativa Bílého domu či samotný Donald Trump zatím Zemanovo vítězství nekomentovali. „Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček nezveřejnil na svém twitterovém účtu, že by z Washingtonu přišla nějaká reakce, gratulace nebo zdravice,“ podotknul.

Prezident Miloš Zeman Donalda Trumpa podpořil v souboji s Hillary Clintonovou a z Hradu zaznělo, že je připravena schůzka obou hlav státu v Oválné pracovně Bílého domu. Dosud se neuskutečnila. „Nedávno jsem se na toto téma bavil s českým velvyslancem ve Spojených státech Hynkem Kmoníčkem. Říkal, že má pocit, že jednání je v současnosti na dobré cestě,“ informoval Miřejovský.

Čína: Nabídka prohloubení spolupráce

Čínský prezident Si Ťin-pching pogratuloval Zemanovi jen chvilku po zveřejnění výsledků. Napsal, že je připraven „posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň“. Čína rozlišuje čtyři typy partnerství. Strategické partnerství, které bylo podepsáno při návštěvě čínského prezidenta v České republice, je druhé nejvyšší.

„Nejvyšší stupeň se nazývá komplexní strategické partnerství. Čína je má například s Maďarskem či Evropskou unií,“ vysvětlila asijská zpravodajka Barbora Šámalová s tím, že taková spolupráce je vícevrstevná, týká se všech dimenzí – od ekonomické, vědecké, kulturní až po politickou.

Rusko: Ocenění postojů

Ruský prezident Vladimir Putin si s gratulací pospíšil. Šéf Kremlu vzkázal, že výsledek voleb potvrdil vysokou autoritu Miloše Zemana jako zkušeného, zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa, a ocenil principiální postoje české hlavy státu v rozvoji česko-ruských vztahů.

„Vladimira Putina a Miloše Zemana pojí nejen politické, ale i přátelské pouto,“ zauvažoval zpravodaj Miroslav Karas a připomněl, že Zeman je kritikem protiruských sankcí a zdůrazňuje různorodost pohledů na okupaci Krymu. „To je odpověď, proč je obsah telegramu takový, jaký je. Slova, která Putin použil, svědčí o tom, že velmi dobře ví, kdo je prezident České republiky,“ dodal.