Volby v Afghánistánu jsou ztrátou času, Taliban vyhlásil jejich bojkot

Kábul – Vůdce afghánského Talibanu Muhammad Umar označil plánované volby v zemi za ztrátu času, i proto se jich hnutí nezúčastní. Umar naopak zdůraznil, že Taliban bude pokračovat dál v boji, dokud Afghánistán neopustí všechny zahraniční jednotky. Volby se mají v Afghánistánu konat příští rok v dubnu.

Mulla Muhammad Umar se neobjevil na veřejnosti od roku 2001. Od pádu Talibanu v zemi se totiž skrývá na neznámém místě. Teď zřejmě žije na území Pákistánu. Na jeho hlavu je vypsána odměna deset milionů dolarů. Teď Umar vyslal do světa pětistránkové poselství. 

„My, zbožní lidé, se nebudeme unavovat podvodným dramatem, jímž jsou volby v roce 2014, a nezúčastníme se jich,“ prohlásil. „Rozhodnutí (o výsledku voleb) bude stejně přijato ve Washingtonu,“ dodal. Zároveň obvinil Spojené státy a afghánskou vládu z krachu mírových rozhovorů, řekl však, že Taliban je ochoten v jednáních pokračovat. Současně ale vyzval k dalším útokům na zahraniční síly působící v Afghánistánu. 

Afghánské bezpečnostní složky pak požádal, aby obrátily své zbraně proti zahraničním jednotkám, vládním úředníkům a Afgháncům spolupracujícím s koaličními oddíly vedenými USA.   

V roce 2014 mají přitom zahraniční jednotky ze země definitivně odejít. Umar naznačil strategii, kterou poté Taliban zaujme, bude prý usilovat o dohodu o vytvoření islámské vlády, která by měla být přístupná pro všechny. Vůdce prohlásil, že Taliban je nakloněn modernímu vzdělání, což by mohlo znamenat, že bude tolerovat třeba i přírodní vědy.