Polsko šokoval dokument o tamních neonacistech. Šéfa skupiny už policie zadržela

Vypjaté reakce vzbudil v Polsku dokument o neonacistické scéně. Natočili ho reportéři soukromé stanice TVN, kterým se podařilo proniknout do skupiny „Hrdost a nová doba.“ Premiér Mateusz Morawiecki jim za to poděkoval a řekl, že podobné organizace nebude trpět. Předsedu a dva členy skupiny už zadržela policie.

Na veřejnosti se organizace „Hrdost a nová doba“ prezentuje jako spolek podporující nacionalismus. Hodně ale prozrazují názvy akcí: hudební festival „Orlí hnízdo“ nebo závod „Přežít pro vítězství“ pojmenovaný podle alba polské neonacistické skupiny Honor. 

Reportáž o skrytých praktikách vzbudila v Polsku šok. Ministr vnitra jednal se šéfem resortu spravedlnosti, který pak dal podnět k vyšetřování. Chtějí organizaci co nejdřív postavit mimo zákon. „Reagujeme okamžitě, nebudeme takové chování v žádném případě tolerovat,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. 

Polsko patří mezi země, které si odnesly z druhé světové války ty nejhlubší šrámy, právě jeho napadením ostatně začala. V posledních dvou letech roste v zemi sebevědomí krajní pravice a přibývá rasistických a xenofobních útoků.

Hesla jako „Polsko Polákům“ zněla i na loňském pochodu za nezávislost, který spolupořádala krajně pravicová strana Národní hnutí. Její předseda Robert Winnicki je poslancem a podle dokumentu právě jeho intervence opakovaně zastavily stíhání předsedy „Hrdosti a nové doby“ Mateusze S.

Záběr z dokumentu polské televize
Zdroj: ČT24

„Vzdálenost mezi extrémním okrajem politiky, tedy nacisty, a takzvaným mainstreamem, důležitými institucemi politického života, může být velmi malá. A to je šokující,“ podotýká sociolog a politolog Rafal Pankowski.

Policie už zadržela na jihu Polska první tři členy organizace, včetně jejího předsedy. Všichni se objevili na nahrávce, která zachycuje oslavu narozenin Adolfa Hitlera.