Cameronovi dělá vrásky situace na Gibraltaru

Londýn - Britský premiér David Cameron je znepokojen hraničním sporem se Španělskem o rybolovné oblasti kolem Gibraltaru. Šéf gibraltarských labouristů, což je tam teď nejsilnější politická strana, Španělsko obvinil, že se chová jako Severní Korea, když hrozí zavedením poplatků za překročení společné hranice.

Cameron je podle svého mluvčího znepokojen zprávami, že Španělsko zvažuje zavedení poplatků na hranicích a uzavření svého vzdušného prostoru pro britské letouny, které využívají letiště této britské kolonie na jihu Pyrenejského poloostrova. „Jsme vážně znepokojeni událostmi na španělsko-gibraltarské hranici,“ řekl mluvčí novinářům a dodal, že Londýn požaduje od španělské vlády vysvětlení ohledně chystaných opatření.

Spory o svrchovanost Gibraltaru trvají tři staletí a jsou zdrojem občasných diplomatických třenic mezi Madridem a Londýnem.

David Cameron
Zdroj: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Jste jako KLDR, vzkazuje britský politik Španělům

Šéf gibraltarských labouristů Fabian Picardo zpravodajské stanici BBC dnes řekl, že hrozby hraničními poplatky „spíš připomínají prohlášení Severní Koreje než partnera v EU“. Picardo tvrdí, že poplatky by byly porušením unijní zásady svobody pohybu.

Španělský ministr José Manuel García-Margallo minulý týden sdělil, že Španělsko uvažuje mimo jiné o zavedení poplatku za překročení hranice ve výši 50 eur (téměř 1 300 korun), a to v obou směrech. Poplatek by se vztahoval na turisty a obyvatele Gibraltaru, kteří hranici překračují při cestě do práce. Úřady by podle něj také mohly zkoumat kvůli daním tisíce obyvatel Gibraltaru, kteří ve Španělsku vlastní nemovitost.

Napětí mezi Španělskem a britským územím opět začalo narůstat před deseti dny, když lodě nedaleko Gibraltaru začaly do moře shazovat betonové bloky. Gibraltar tehdy sdělil, že vyrábí umělý útes, který pomůže populacím ryb. Španělsko ale uvedlo, že útes bude překážet jeho rybářským lodím, a zpřísnilo hraniční kontroly, což na hranicích Španělska a Gibraltaru vyvolalo dlouhé fronty. Picardo prohlásil, že „spíš zamrzne peklo“, než aby Gibraltar umělý útes odstranil.