Přívrženci Mugabeho prý šikanují jeho odpůrce

Harare - Odpůrci zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho čelí od vyhlášení výsledků nedávných voleb útokům prezidentových přívrženců. Podle BBC je vyhánějí z domovů. Devětaosmdesátiletý vládce ve volbách zvítězil a chystá se poosmé usednout do prezidentského křesla. Jeho hlavní odpůrce Morgan Tsvangirai zpochybnil právoplatnost výsledků voleb.

Členové zimbabwského opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) tvrdí, že na ně útočí stoupenci prezidenta Roberta Mugabeho. Terčem útoku se podle BBC stalo 11 lidí v metropoli Harare, před útočníky se prý ukryli v sídle Hnutí pro demokratickou změnu. Příznivci Mugabeho strany ZANU-PF prý chodili od domu k domu a lidem spojeným s Tsvangiraiovou stranou nařizovali, ať si „sbalí věci a okamžitě vypadnou“.

K dalším útokům pak prý mělo dojít i v provincii Mašonaland. Podle mluvčího MDC Douglase Mwonzory šlo o předem naplánované akce. Mluvčí Mugabeho strany ale jakékoli napadení stoupenců opozice popírá. 

Devětaosmdesátiletý Mugabe je prezidentem jihoafrické země od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980. Ve volbách minulý týden dostal 61 procent hlasů, zatímco Morgan Tsvangirai 34 procent. Většinu si Mugabeho strana zajistila i v parlamentu, když získala 158 křesel, zatímco opoziční MDC 49 mandátů. Dosavadní premiér Tsvangirai ale odmítá výsledky uznat a tvrdí, že volby byly zmanipulované.