Při demonstraci v Bělehradě byly zraněny desítky lidí

Bělehrad - Mnohatisícové setkání v Bělehradu se zvrhlo v pouliční bitky mladíků s policejními těžkooděnci. I přes pozitivní zprávy o průběhu úterní demonstrace na podporu bývalého bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče utrpěly desítky účastníků zranění při krátkých potyčkách v ulicích.

Policisté použili slzný plyn či plastikové projektily. Mezi sedmdesátku zraněných jsou započítáni také příslušníci pořádkových služeb. „Zatím jsme na pohotovosti přijali 25 policistů a 21 manifestantů zraněných při demonstraci,“ uvedl bělehradský doktor Goran Vuković. Dlouhodobou hospitalizaci si však vyžádají případy u dvou osob - policisty a demonstranta, jak dodal Vuković.

Během stále vyhrocenější demonstrace byl slovně napadán současný prezident, v několika minutách se situace totálně změnila, informoval zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Proti Karadžičovu zatčení a jeho nadcházejícímu vydání do Haagu, kde má být souzen z válečných zločinů před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), protestovalo v úterý večer v Bělehradě asi 15 tisíc srbských nacionalistů.

Karadžić byl zatčen v srbské metropoli minulý týden a bělehradský soud už rozhodl o jeho vydání do Haagu. Nyní se čeká na odvolání, které Karadžičův právník údajně podal v pátek, ale které zatím soud neobdržel. Očekává se, že soud odvolání zamítne a že ministryně spravedlnosti předání Karadžiče do Haagu potvrdí.

Bělehradská demonstrace na podporu zadrženého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče
Zdroj: ČT24