Rozčílený Berlusconi: Jsem oběť soudní perzekuce

Řím – Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se rozohnil na adresu italské justice poté, co ho včera soud vůbec poprvé definitivně odsoudil, a to za daňové úniky jeho společnosti Mediaset. Soudy Berlusconi označil za předpojaté. Expremiér se cítí jako oběť perzekuce soudního systému, soudy pak nazval předpojatými. Berlusconiho právníci teď zvažují, že se obrátí na soudy evropské úrovně. Sám Berlusconi dnes prohlásil, že požaduje reformu soudního systému, nebo vyvolá nové volby. Úřady Berlusconimu v pátek večer kvůli pravomocnému rozsudku odebraly pas, aby mu znemožnily případný útěk za hranice. Expremiér bude také muset vrátit své diplomatické cestovní doklady.

Sám Berlusconi obvinil v emotivním projevu italskou justici z předpojatosti a zdá se, že rychlý a tichý odchod ze scény nechystá, píší italská média. „Nikdy jsem nestál za žádným systémem daňových podvodů. V historii Mediasetu neexistují žádné falešné faktury. Stejně tak neexistují žádné skryté zahraniční fondy, které by měly cokoliv společného s mou rodinou. Žijeme v zemi, která neumí spravedlivě naložit s lidmi, jako jsem já, kteří vždy plnili své povinnosti v práci i ve veřejném životě,“ reagoval na verdikt Berlusconi. 

Silvio Berlusconi:

„Za to, co jsem téměř dvacet let dělal ve prospěch této země, se mi na samém konci mého veřejného života dostane obvinění a rozsudku, který není založen na žádných faktech a který mi bere osobní svobodu a politická práva.“

Včerejší verdikt nejvyššího soudu potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, expremiér tak dostal čtyři roky vězení. Jenže tři z toho mu odpustila amnestie. Zbývající roční trest si tak nejspíš odsedí jen v domácím vězení nebo odpracuje při veřejných pracích. Nejvyšší soud přitom nerozhodl o další části trestu, a to o pětiletém zákazu vykonávat veřejnou funkci. Ten bude justice ještě přezkoumávat.

Belrsuconi se rozhodne sám do půlky října. Už dříve řekl, že převýchovu veřejnými pracemi nemá zapotřebí. Pokud zvolí domácí vězení, může vybírat z dvaceti rezidencí, včetně proslulé vily na Sardinii. Před několika dny si ale přenesl trvalé bydliště do centra dění v Římě. Rozsudkem také přišel o státní vyznamenání, z rytíře práce „Il Cavaliere“ tak zbyla jen přezdívka.

Berlusconi ujistil, že z politické scény rozhodně odcházet nehodlá. Co se tak bezprostředně po rozsudku bude dít, není jasné. Kvůli rozhodnutí soudců přezkoumat pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí si zatím Berlusconi může ponechat svůj senátorský mandát a alespoň prozatím bude stát v čele své strany Lid svobody (PdL), která je jedním ze dvou hlavních koaličních partnerů. Jeho strana za ním bez ohledu na verdikt pevně stojí. Potvrdil to mimo jiné vicepremiér a ministr vnitra Angelino Alfano, který prohlásil, že je připraven rezignovat. Berlusconi v projevu před členy PdL pohrozil konáním nových voleb. „Pokud nedojde k reformě soudního systému, jsme připraveni na nové volby,“ uvedl bez dalších podrobností.

Koaliční politici se zatím vyjadřují vyhýbavě a tvrdí, že situaci je třeba posuzovat s klidnou hlavou. K tomu vyzval i prezident Giorgio Napolitano, který před třemi měsíci dva nesmiřitelné politické rivaly k vytvoření vlády přiměl. Velké napětí ale panuje uvnitř středolevé Demokratické strany, která spolu s Berlusconiho stranou nyní Itálii vládne. Kvůli odsouzení pravicového lídra může mezi jejími členy zesílit volání po pádu kabinetu.

Kromě kauzy Mediaset přitom čelí Berlusconi i dalším soudním procesům. Třeba za to, že platil nezletilé krásce Ruby za sex, za spolčení s mafií, falšování účetnictví, zpronevěru či křivou výpověď.

Kauza Mediaset

Kauza se týká Berlusconiho mediální společnosti Mediaset. Expremiér měl v 90. letech nakupovat vysílací práva přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny, nezákonně se tak obohatil o stovky milionů eur. Berlusconi byl teď kvůli tomu odsouzen za daňové úniky.