Novozélandská premiérka je těhotná, úřad povede dál. Jako teprve druhá žena v historii

Novozélandská premiérka je druhá v historii, kterou v úřadu čeká porod (zdroj: ČT24)

Na podzim se stala nejmladší premiérkou světa a teď teprve druhou ženou, kterou v čele vlády čeká porod. Novozélandská ministerská předsedkyně Jacinda Ardernová oznámila, že je v pátem měsíci těhotenství. Ve funkci ji tak po narození dítěte zastoupí vicepremiér, ale jen na šest týdnů.

Ardernová oznámila své těhotenství na sociální síti. Dítě čeká se svým přítelem, který je moderátorem rybářské show. „Roli nastávající matky beru velmi vážně, stejně jako Clarke roli otce. Stejně vážně ale oba chápeme i roli premiérky Nového Zélandu, kterou jsem přijala,“ uvedla Ardernová.

Politička je ve svých 37 letech nejmladší ženou v čele vlády na celém světě. Světový primát premiérky, která se stala matkou, ale drží jiná žena: premiérka Pákistánu Bénazír Bhuttová byla ještě o pár měsíců mladší,  když v roce 1990 přivedla na svět potomka.

Ardernová zjistila, že je těhotná, uprostřed vyjednávání o koalici. O šest dní později už vedla nový kabinet. Během prvních měsíců těhotenství se novozélandská premiérka nešetřila, a to samé plánuje i po porodu. Do práce se chce vrátit po šesti týdnech.

„Myslím, že novozélandské politice svítá na dobré časy,“ myslí si jeden z občanů ostrovní země. „Je skvělá a rozhodně bude dál skvělou premiérkou. Možná dokonce lepší,“ dodává další obyvatelka.