Peru hostí po třiceti letech papeže. František podpoří domorodce, deštné pralesy a ochutná místní jídlo

Papež František zahájí oficiální program své první návštěvy Peru, kam přiletěl ve čtvrtek večer z Chile. Dopoledne místního času se v Limě sejde s peruánským prezidentem Pedrem Pablem Kuczynským a poté odletí do města Puerto Maldonado v Amazonii, kde se setká s domorodci. Právě podpora původních obyvatel a deštných pralesů je hlavním cílem papežova pobytu v Peru.

Tato jihoamerická země naposledy hostila hlavu katolické církve v roce 1988, kdy byl papežem Jan Pavel II. Peru navštívil dokonce dvakrát, poprvé v roce 1985.

Stejně jako začátkem týdne v Chile je i v Peru smyslem papežovy cesty podpořit katolickou víru. K ní se z dvaatřiceti milionů Peruánců hlásí asi 80 procent obyvatel. To je sice více než v sousedním Chile, ale i tady počet katolíků klesá. Začátkem devadesátých let 20. století tvořili katolíci v Peru devadesát procent obyvatel.

Papež ochutná tradiční peruánské jídlo

Peruánské deníky, podobně jako před nimi ty chilské, už několik týdnů rozebírají každý aspekt papežovy cesty. Přinesly například i zprávu o papežově jídelníčku. „Papež bude jíst i peruánské jídlo, rád ochutná cebiche i lomo saltado,“ citoval deník El Comercio apoštolského nuncia v Peru Nicolu Girasoliho.

Oba pokrmy, které Girasoli zmínil, jsou peruánským národním jídlem. Cebiche jsou osolené malé kousky ryb a mořských plodů, s česnekem, proužky cibule a rozemletým ají (pálivé papričky), polité šťávou z limetek. Lomo saltado je hovězí biftek po peruánsku s pálivými papričkami, které nechybějí téměř v žádném místním pokrmu.

Peruánské Puerto Maldonado se připravuje na příjezd papeže
Zdroj: Peru/Henry Romero
Peruánské Puerto Maldonado se připravuje na příjezd papeže
Zdroj: Reuters/Henry Romero

V sobotu papež navštíví peruánské město Trujillo, které před rokem postihly záplavy a sesuvy půdy. V neděli během posledního dne návštěvy v Peru František uctí památku svatých v limské katedrále, setká se s biskupy a odslouží mši na letecké základně v Limě.