USA se spojenci formují v Sýrii pohraniční jednotku. „Utopíme ji v zárodku,“ hrozí Erdogan

Sýrie, Rusko i Turecko kritizují Spojené státy kvůli plánu vytvořit pohraniční sbor, v němž bude 30 tisíc lidí a jehož osou mají být kurdsko-arabské milice SDF. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Washington, že sestavuje u turecké hranice „teroristickou armádu“. Turecko ji prý „utopí v zárodku“.

Sýrie považuje sestavování jednotky u své hranice s Tureckem a Irákem za zjevné porušení své svrchovanosti. „To, co činí americká administrativa, zapadá do kontextu její destruktivní politiky v tomto regionu; jejím cílem je rozbít zdejší země a zamezit řešení krizí,“ uvedla s odkazem na vládní zdroj agentura SANA.

Syrská státní televize oznámila, že tamní armáda je odhodlaná skoncovat s přítomností Američanů na syrském území.

Americký ministr obrany James Mattis v minulosti řekl, že americké síly v Sýrii zůstanou, dokud příslušníci teroristické organizace Islámský stát (IS) budou bojovat, aby se předešlo příchodu nového IS. Na syrském území je nyní asi 2000 Američanů, kteří jsou zapojeni do bojů proti radikálům.

Ankara mluví o „teroristické armádě“

Rozhodnutí koalice vedené USA se nelíbí ani Turecku. Ankara považuje Kurdy, kteří pomáhali mezinárodní koalici v boji proti IS, za teroristy. Jednotku, kterou sestavují Spojené státy, proto Erdogan označil za „teroristickou armádu“.

Turci považují kurdské milice YPG, jež jsou součástí SDF, za prodlouženou ruku zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), která s Turky bojovala přes třicet let za autonomii v rámci Turecka. S tímto názorem ale USA nesouhlasí, když trvají na tom, že milice YPG jsou jejich klíčovými spojenci v boji proti radikálům z IS.

Rusko se obává rozdělení Sýrie

Americký plán se nezamlouvá ani Rusku. Moskva jako hlavní spojenec syrské vlády tvrdí, že plán na sestavení jednotky dokazuje, že Spojené státy chtějí Sýrii rozdělit.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy oznámila, že pohraniční jednotka se bude sestavovat několik let a že cílem je, aby měla k dispozici 30 tisíc lidí. Polovina z nich mají být členové SDF, zbytek budou noví branci.

Kurdské milice ovládají čtvrtinu Sýrie

Zatím se podařilo pro službu získat 230 nováčků ochotných sloužit v oblastech, které byly v poslední době osvobozeny od IS. Milice SDF teď mají pod kontrolou téměř 25 procent syrského území, většinou u hranice s Tureckem a Irákem.

V říjnu se alianci podařilo dobýt a převzít kontrolu nad městem Rakká, syrskou baštou IS, kde byl v roce 2014 vyhlášen samozvaný chalífát. Od té doby jednotky SDF postupují jihovýchodně podél údolí řeky Eufrat.

Výcvik prvních pohraničníků už začal. Jednotka má chránit severní hranici Sýrie s Tureckem, iráckou hranici na jihovýchodě a údolí řeky Eufrat, které rozděluje síly podporované Spojenými státy a bojovníky, za nimiž stojí Írán a Rusko.