V Bělehradě bude večer demonstrace na podporu Karadžiče

Bělehrad - Srbská nacionalistická opozice a pravicoví extremisté svolali na sedmou hodinu večerní do Bělehradu demonstraci na podporu Radovana Karadžiče. Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič je sice podle Haagu válečný zločinec, podle nich je ale válečný hrdina. K soudu stále nedorazilo odvolání proti jeho vydání do Haagu. Karadžičův právník ho poslal v pátek poštou ze zapadlé bosenské vesničky.

Vláda podle nacionalistů zradila národ. Prezident Boris Tadić chce do Evropské unie a spolupráce s mezinárodním trestním tribunálem je jednou z podmínek. Nacionalisté to ale jako argument neberou. Podle nich je Karadžić symbolem odporu proti těm, kteří podporují samostatné Kosovo.

Takové názory ale rozhodně nesdílí většina obyvatel země. Sedmdesát procent  z nich spolupráci s trestním tribunálem podporuje.

Ivica Dačić:

„Karadžiče zatkly zpravodajské služby a ministerstvo vnitra není zpravodajská služba.“

Na zatčení někdejšího předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče se nepodílelo srbské ministerstvo vnitra, ale zpravodajské složky. Uvedl to srbský ministr vnitra Ivica Dačić s tím, že srbská policie při razii v bytě, kde se Karadžić skrýval, objevila řadu dokumentů z doby občanské války v Bosně.

Ty by mohly hrát roli při procesu s Karadžičem před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

Do Bělehradu prý míří na dnešní demonstraci stovky autobusů plné příznivců Radovana Karadžiče. Dá se tedy očekávat, že demonstrace bude početná, ale měla by být klidná. Policejní složky by měly být dobře připravené, proto se zapalování rakouských pump, slovinských obchodních řetězců ani nizozemského velvyslanectví nečeká.

Komentátor ČT Martin Ježek ovšem nevyloučil, že by mohlo dojít k tomu, že se část mladších a agresivnějších demonstrantů od hlavního mírumilovného proudu odtrhne a začne rabovat nebo dělat výtržnosti.  

Srbská televize mezitím zveřejnila nový videozáznam Karadžiče. Měsíc před zatčením se jako léčitel Dragan Dabič zúčastnil zahradní slavnost, kterou pořádala jeho klinika nedaleko Bělehradu. Na akci nazvané Den plodnosti se bezstarostně bavil mezi nic netušícími hosty.

Zatím není jasné, kdy srbské úřady Karadžiče do Haagu vydají. Evropská unie vytváří na Srbsko jistý tlak tím, že zatím nezačaly platit žádné části asociační a stabilizační dohody mezi Srbskem-EU, což je první krok k zahájení procesu, na jehož konci je členství Srbska v EU.

Bosenský soud poslal za mříže sedm Srbů

Soud pro válečné zločiny v Sarajevu dnes poslal sedm bosenských Srbů na 38 až 42 let do vězení za účast na masakru tisíců bosenských Muslimů v Srebrenici v roce 1995. „Obžalovaní při plném vědomí popravili stovky Muslimů s cílem vyhladit muslimské obyvatelstvo Srebrenice,“ zdůvodnil soud výši trestů. Sedm odsouzených se podle něj také podílelo na vyhnání 25 000 muslimských žen, dětí a starců ze Srebrenice. Při masakru ve Srebrenici přišlo o život na 8000 Muslimů.