Nové video: Karadžić na zahradní slavnosti

Bělehrad - Srbská televize zveřejnila nový videozáznam Radovana Karadžiče z letošního června, kdy byl ještě na útěku. Karadžić jako léčitel Dragan Dabić přichází na zahradní slavnost v doprovodu neznámé ženy. Bělehradský soud zatím stále čeká na odvolání, kterým se právník Radovana Karadžiče brání jeho vydání mezinárodnímu tribunálu do Haagu. V srbské metropoli se na večer chystají demonstrace na jeho podporu.

Karadžić na videozáznamu přichází na akci alternativní kliniky, nazvanou Den plodnosti, která se konala v obci Novi Banovci nedaleko Bělehradu 22. června. Na slavnost jej doprovodila neznámá žena, srdečně se zdravil s organizátory a bezstarostně se pohyboval ve společnosti desítek nic netušících hostů.

Měsíc po pořízení těchto záběrů byl Karadžić zatčen a skončil v cele bělehradského soudu. Ten nařídil jeho vydání do Haagu, kde bude souzen pro obvinění z genocidy a dalších válečných zločinů. Převozu brání zřejmě už jen taktika Karadžičova právníka, který chtěl využít plné lhůty k odvolání. V pátek ho odeslal poštou, ale během pondělí soud jeho stížnost proti vydání ještě neobdržel.