USA ve víru protestů, odpůrci Zimmermana vyšli ve stovce měst

New York – Zhruba ve stovce amerických měst dnes probíhají protesty proti osvobozujícímu rozsudku v případu usmrceného černošského mladíka Trayvona Martina. Mezi hlavní organizátory patří chlapcovi rodiče a známý černošský aktivista a obránce lidských práv Al Sharpton. Ten doufá, že protesty budou tentokrát poklidné. Jejich součástí jsou i bohoslužby. Rodinu zastřeleného hocha podpořil i prezident Barack Obama.

„Demonstrace se uskuteční ve sto městech před federálními budovami. Chceme takto vyvinout tlak na vládu, aby chránila naše občanská práva,“ uvedl před začátkem protestů Sharpton. Zatímco na začátku týdnu se některé nepokoje zvrtly a musela zasahovat policie, dnes Sharpton doufá v poklidnější průběh. „Snažíme se změnit zákony, aby k tomu již nikdy nedošlo,“ prohlásil dnes v centru Manhattanu Sharpton. Dodal, že chce pozměnit zákony o sebeobraně, které umožňují na vlastním pozemku ze strachu před zabitím či ublížením usmrtit člověka, který na pozemek pronikl.

Tisíce lidí se tak sešly ve městech od Miami přes New York a Chicago až po Los Angeles. V Sanfordu, kdo byl Trayvon zastřelen, pochodovalo několik stovek demonstrantů, kteří nesli transparenty s chlapcovou fotografií.

„Dnes to byl můj syn. Zítra to může být váš,“ prohlásila před davem shromážděným v New Yorku Martinova matka Sybrina Fultonová. „Rozsudkem to nekončí, otevírá se jím jen další kapitola. Truchlíme, jsme v šoku a zklamaní. Ale vyhrneme si rukávy a budeme dál bojovat,“ dodala.

K černošskému mladíkovi se přirovnal Obama

Aktivisté mají silného spojence - k zabitému Trayvonovi se přirovnal i americký prezident Barack Obama. „Jen málokterý afro-američan nezažil, že by ho sledovali, když šel nakoupit do obchodu, že před ním zamykali auta, když šel po ulici, nebo že si ženy držely kabelku, když nastoupil do výtahu. To se stávalo i mně,“ uvedl prezident.

Zimmerman, hájící se zákonnou sebeobranou, byl sice osvobozen na Floridě, ale občanskoprávní aktivisté vyvíjejí na Obamovu administrativu nátlak, aby se případ přenesl před federální soud jako rasová vražda; Zimmerman je po otci běloch, po matce hispánec. Sharpton doufá, že právě protesty veřejnosti přimějí americké ministerstvo spravedlnosti, aby se případem začalo zabývat.

George Zimmerman jako člen místní dobrovolné hlídky zastřelil Trayvona Martina loni v únoru poté, co vyšel s kapucou na hlavě z obchodu. Dostal se s ním údajně do konfliktu a jednal v sebeobraně. Trayvonova smrt znovu rozvířila debaty o rasismu v americké společnosti i o kontrole zbraní.

V amerických městech se opět protestuje (zdroj: ČT24)