Unesené Španělky jsou po dvou letech na svobodě

Mogadišo - V Somálsku propustili ozbrojenci dvě španělské pracovnice mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), které před dvěma lety zajali v uprchlickém táboře v Keni. Obě ženy jsou podle MSF zdravotně v pořádku a těší se domů. Žádné podrobnosti o způsobu osvobození Montserrat Serraové a Blanky Thiebautové organizace nesdělila, jen poděkovala všem, kteří se o propuštění zasloužili.

Španělky unesli somálští ozbrojenci předloni v říjnu z uprchlického tábora Dadaab v Keni, který využívají hlavně Somálci prchající před hladomorem. Serraové v té době bylo 40 let a Thiebautové 30. Šlo o třetí únos Evropanů v Keni během šesti týdnů a stal se jedním z důvodů, proč tato africká země dala souhlas k vyslání svých vojáků do sousedního Somálska.

Keňské ozbrojené síly po tomto přepadení uzavřely hranici do Somálska a pokusily se únosce pronásledovat, ale bez výsledku. Únos přiměl humanitární organizace omezit aktivity v Dadaabu a OSN odtamtud stáhla veškerý personál, který nebyl životně důležitý.

Vydáno pod