Írán tvrdí, že potlačil protivládní protesty. Zosnovala je CIA, ozývá se z Teheránu

Demonstranty podpořili lidé v Paříži či Bruselu (zdroj: ČT24)

Íránská policie už protivládní protesty potlačila, oznámil generál Abdorrahím Músaví, který stojí v čele íránské armády. Protesty začaly před týdnem v několika městech. Během zásahů zemřely dvě desítky lidí. Teherán obvinil ze zosnování protestů nejmenovaného příslušníka americké CIA, uvedla íránská tisková agentura IRNA.

Příslušník CIA podle generálního prokurátora Íránu Mohammada Džaafara Montazeriho stál v čele operace, na níž se podílel také Izrael, Saúdská Arábie a exilové íránské organizace a jejímž cílem bylo zvednout vlnu protestů na venkově a postupně i v Teheránu. Plánem podle Montazeriho bylo, aby se ekonomické protesty do února proměnily v ozbrojené povstání.

„Toto slepé pobuřování bylo slabé a k jeho udušení v zárodku stačila část policie. Můžete si být jisti, že vaši kolegové (v armádě) jsou připraveni postavit se hloupým obětem Velkého Satana (Spojených států),“ uvedl ve čtvrtek generál Músaví.

O ukončení protestů už ve středu mluvil velitel revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí, podle jehož slov pobuřování skončilo a nepřátele Íránu se podařilo porazit díky připravenosti národa.

Zatímco Džafarí ještě ve středu tvrdil, že v zemi demonstrovalo celkem 15 tisíc osob, íránský ministr vnitra Abdolrezá Rahmání-Fazlí ve čtvrtek oznámil, že podle věrohodných vládních statistik se za celý týden protivládních protestů zúčastnilo 42 tisíc lidí. Dodal, že demonstrace trvaly týden, protože bezpečnostní složky jednaly tolerantně a snažily se situaci řešit nenásilně. Stejně jako Džafarí řekl Rahmaní-Fazlí, že se žádné protestní akce nezúčastnilo více než 1500 lidí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce před svou návštěvou Paříže v rozhovoru pro francouzskou televizi LCI řekl, že ho jeho íránský protějšek Hasan Rouhání ujistil, že se situace v Íránu do dvou dnů stabilizuje. Erdogan zároveň dodal, že demonstrace ovlivňovali provokatéři z ciziny, což dříve zmínily íránské úřady.

Demonstrace začaly minulý čtvrtek jako protesty proti špatné ekonomické situaci, ale později se k heslům demonstrantů připojily i slovní útoky na íránské vůdce.

Protivládní demonstrace se v minulém týdnu konaly hlavně v noci. Podle íránské televize už byly poslední dvě noci klidné. Západní agentury ale připomínají, že úřady částečně zablokovaly přístup k sociálním sítím, takže odpůrci režimu nemají možnost informovat o svých akcích a není proto vyloučeno, že protesty pokračují, jen se o nich svět nedozvídá.

Snažil jsem se pravidelně volat do Íránu svým známým a oni věděli, že se tam něco děje, ale nevěděli moc co. Teď to vypadá, že už ty protivládní nepokoje utichly, jako obvykle nastoupily organizované provládní demonstrace a zdá se, že tento výbuch hněvu, ať už byla jeho příčina jakákoliv, pro současnou dobu utichá.
Petr Pelikán
arabista a islamolog
obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi zatčenými je údajně občan EU

Během protestů byly zatčeny stovky lidí. Polooficiální agentura Tasním informovala, že ve městě Borúdžerdu na západě Íránu je mezi zatčenými občan Evropské unie. Tvrdí to zástupce tamní justice.

Podle tohoto zdroje tato osoba prošla výcvikem v evropských tajných službách a byla vyslána do Borúdžerdu, aby tam vedla protesty. Ze zprávy není jasné, z jaké evropské země zadržená osoba je ani zda má také íránské občanství.

Do ulic vyšli i zastánci vlády

Ve středu a také ve čtvrtek se sešli na mnoha místech příznivci režimu s íránskými vlajkami a portréty duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. „Stojíme společně za svým vůdcem,“ volali účastníci jedné z akcí.

Podle íránské televize se tato shromáždění ve čtvrtek konala v Mašhadu, kde původně protesty začaly, dále v Isfahánu, Šírázu, Ardabílu i Orumíji. Podobně jako Chameneí účastníci z nepokojů vinili USA a Izrael. V Teheránu se má další shromáždění na podporu vlády konat v pátek po poledních modlitbách.

Provládní demonstrace v Íránu
Zdroj: ČTK/AP/Mehdi Pedramkhoo

Rusko vyzvalo USA, aby se nevměšovaly do záležitostí Íránu

„Varujeme USA před pokusy vměšovat se do vnitřních věcí Íránské islámské republiky,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Podle něj se Washington také snaží využít situace k obnově výhrad proti dohodě o íránském jaderném programu. Americký viceprezident Mike Pence ve středu prohlásil, že by si Washington přál dohodu, která bude mít delší trvání než ta, jež byla sjednána v roce 2015. 

Americký prezident Donald Trump vyjádřil podporu protestujícím. Podobně se vyjádřil také Izrael.

Z Íránu po islámské revoluci odešlo mnoho občanů. V USA je jejich největší komunita v Los Angeles. Soustřeďuje se na západě města, které se kvůli přítomnosti Íránců říká Tehrangeles. K vystěhovalcům patří i Rúzbeh Faráhánípúr, který vedl v roce 1999 studentské hnutí a před útěkem do USA byl v Íránu třikrát uvězněn. Podle něj je morální podpora z USA pro demonstranty velmi důležitá. Ocenil příznivé tweety Trumpa i jeho soupeřky ve volbách Hillary Clintonové.

Podle něj ve srovnání s protesty z roku 2009 tentokrát nejsou vznášeny požadavky reforem, ale změny režimu. Íránci prý byli v roce 2009 zklamáni, když tehdejší americký prezident Barack Obama podpořil ty, kdo chtěli reformy, a nikoli tábor usilující o změnu vedení.

V Los Angeles se má v neděli konat shromáždění jako morální podpora lidí demonstrujících v Íránu. Podobné demonstrace se konaly i v Paříži či Bruselu. Většina Íránců žijících v USA a nesouhlasících s íránským režimem upozornila, že současné protesty jsou masovější a vedené chudšími Íránci než protesty z roku 2009. Mají prý širší záběr, protože se konají po celé zemi.