Libye se mstí Švýcarsku za zatčení syna Muamara Kaddáfího

Bern/Tripolis - Libye se začala mstít Švýcarsku, kde v polovině července nakrátko posadili za mříže syna libyjského vůdce Muamara Kaddáfího. Libye přiškrtila ropné dodávky směřující do Švýcarska, odvolala z této země diplomaty, hrozí i stažením financí ze švýcarských bank. Podle analytika z Centra pro ekonomiku a politiku Marka Loužka je to ale ze strany Libye špatná strategie.

V polovině července zatkli švýcarští policisté syna Muamara Kaddáfího Hannibala, jenž do Ženevy přiletěl se svou těhotnou manželkou, která tu měla porodit. Na hotelovém pokoji měl ale libyjský pár napadnout zaměstnance hotelu. Manžele proto policie obvinila z toho, že bili a kopali dva sloužící z Tuniska a Maroka. Hannibal a jeho manželka proto na několik hodin skončili za mřížemi. Nakonec ale zaplatili kauci, dostali se na svobodu a ze Švýcarska raději odletěli.

58 % švýcarské ropy pochází z  Libye

Celý incident má ale dohru. Libye tvrdí, že případ je smyšlený, proto se nyní Švýcarsku za jeho „opovážlivost“ mstí. Libye pozastavila dodávky ropy do Švýcarska. Tento evropský stát přitom z 58 procent celkové své spotřeby ropy využívá právě zdroje z Libye. Nejdříve proto Švýcarsko vyzvalo druhou stranu, aby okamžitě dodávky obnovila, Libye tak dosud neučinila.

Švýcarská petrolejářská asociace už ale oznámila, že výpadek nahradí z jiných zdrojů. Zatím má tento stát také dostatečné rezervy této suroviny. „Švýcaři se nemusejí obávat, že by benzín u jejich čerpacích stanic došel,“ tvrdí analytik Marek Loužek.

Podle Loužka volí Libye špatnou taktiku

Libye kromě omezení dodávek do Švýcarska také odvolala z této země své diplomaty, zrušila řadu letů do této evropské země, zastavila vydávání víz pro švýcarské občany a dva dokonce zatkla. Libyjské společnosti navíc hrozí, že ze švýcarských bank stáhnou své finance ve výši asi 6,5 miliardy švýcarských franků. „To by ale švýcarské banky nijak nezruinovalo, protože Švýcarsko je bankovní velmoc a to, že jedna země vybere nějaké vklady, banky nepoloží. To je spíš chyba Libye, že tímto způsobem situaci vyhrocuje. Není to správná strategie,“ dodává Loužek.

Libye podle něj těmito opatřeními na případ nevhodného chování Hannibala Kaddáfího zbytečně upozorňuje. Zároveň touto emotivní reakcí Libye nedává dobrý signál potencionálním evropským obchodním partnerům. „Libye je naprosto nepředvídatelná země a obchodovat s ní, jak je vidět, je docela rizikové. To, že se takto chovají, se nakonec obrátí proti nim,“ prorokuje Loužek.