Další ztráta pro republikány? O volbách do parlamentu ve Virginii rozhodne soud, mělo se losovat

Demokratická kandidátka Shelly Simondsová oznámila, že se obrátí na soud. Ten má rozhodnout, zda ve volbách do místního parlamentu ve Virginii zvítězila ona, nebo republikán David Yancey. Pokud soud rozhodne ve prospěch kandidátky demokratů, ztratí republikáni po 17 letech v dolní komoře virginského parlamentu většinu.

Volby do dolní komory parlamentu ve Virginii skončily 7. listopadu nejtěsnějším možným výsledkem. O výsledku měl ve středu rozhodnout los, demokratická kandidátka Simondsová se ovšem rozhodla obrátit na soud. Tvrdí, že její protikandidát Yancey získal jeden hlas neoprávněně.

Sčítání hlasů provázely dramatické zvraty, když byl nejprve v listopadu označen za vítěze Yancey, načež požádala soupeřka o přepočet. Ten zjistil, že vyhrála poměrem 11 608 hlasů ku 11 607. Panel tří soudců, který dohlížel na přepočet, však odmítl výsledek potvrdit a rozhodl se započítat jeden sporný hlas navíc ve prospěch Yanceye. To by znamenalo, že o osudu voleb rozhodne los.

Shelly Simondsová
Zdroj: ČTK/AP/Joe Fudge

S tím se ovšem Simondsová odmítla smířit. U virginského soudu proto napadla platnost hlasovacího lístku, z něhož podle ní není jednoznačně patrné, kterého kandidáta volič podpořil. Původní rozhodnutí o losu bylo zrušeno až do doby, než rozhodne soud.

Boj o jediný dosud nerozhodnutý mandát z listopadových voleb je ostře sledován nejen kvůli své vyrovnanosti, ale i proto, že může zvrátit poměr sil v místní dolní komoře parlamentu, kde mají dosud republikáni těsnou většinu 51 hlasů ku 49.

Pokud by však demokratka Shelly Simondsová porazila republikána Davida Yanceye obhajujícího mandát, dojde k málokdy vídanému patu. Republikáni by tak po 17 letech ztratili v dolní komoře virginského parlamentu většinu. Ještě před listopadovými volbami přitom disponovali pohodlným stavem 66 ku 34 křeslům.

Naposledy se ve Spojených státech rozhodovalo o výsledku voleb losem v roce 1971, kdy republikán William H. Moss a demokrat Jim Burch získali shodně 16 410 hlasů.