Írán buduje další jaderné centrum

Teherán - Írán údajně tajně buduje další prostory na vývoj svého jaderného programu. Tvrdí to hlavní opoziční síla v zahraniční - Národní rada íránského odporu. Podle informací, které organizace získala za poslední rok, staví objekt na severu země. Západ dlouhodobě podezřívá Teherán, že se snaží vyvinout atomovou zbraň. Írán to vytrvale odmítá a tvrdí, že mu jde jen o jadernou energetiku.

Íránský režim u Damavandu na severu Íránu tajně buduje nový objekt svého jaderného programu, tvrdí to exilová Národní rada íránského odporu (NRCI), která je hlavní íránskou opoziční silou v zahraničí.   

„Síť exilové organizace Lidoví mudžáhidové (PMOI) uvnitř Íránu získala věrohodné informace o novém zcela tajném objektu, který je určený k jaderným záměrům režimu. Informace se sbíraly po dobu jednoho roku u padesátky zdrojů v různých orgánech režimu,“ oznámila NRCI, jejíž součástí je právě PMOI. 

Západ v posledních letech podezřívá Írán, že se snaží tajně vyvinout atomovou zbraň. Teherán obvinění odmítá s tím, že mu jde jen o jadernou energetiku. Odborníkům OSN však dosud neumožňuje volný přístup ke všem svým jaderným provozům. Írán se k dnešnímu tvrzení exilové íránské opozice zatím nevyjádřil.