Podle WikiLeaks Snowden zatím azyl nepřijal

Moskva/Caracas - Podle serveru WikiLeaks zatím Snowden „formálně nepřijal azyl“ ve Venezuele. Případné rozhodnutí, že Snowden s azylem souhlasí, prý oznámí až příslušná země a Wikileaks to pak potvrdí. Snowden tak prostřednictvím serveru reagoval na informace z Ruska, že přijal nabídku Caracasu na poskytnutí politického útočiště.

Šéf zahraničního výboru ruské dolní sněmovny Alexej Puškov totiž dnes na svém účtu na Twitteru napsal, že Snowden přijal nabídku na azyl ve Venezuele. Krátce po zveřejnění ale Puškov zprávu smazal. Svůj nestandardní čin vysvětlil tak, že pouze zveřejnil zprávu, kterou prý viděl ve zprávách televizní stanice Rossija 24 a odkázal novináře s dotazy na podrobnosti k vedení televize. Zástupci stanice však kontrovali prohlášením, že zdrojem jejich zprávy byla právě informace na Puškovově Twitteru. Ve Snowdenově aféře tento politik funguje jako styčný bod mezi Kremlem a veřejností.

Snowden čelí v USA obvinění za to, že médiím vyzradil informace o tajném americkém programu sledování údajů o internetové a telefonní komunikaci lidí v USA i ve světě. Už třetí týden pobývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. Spekuluje se o tom, že do země, která by mu dala azyl, se pokusí odletět tajně, aby nebyl i s letadlem zadržen v některé z tranzitních zemí, které se přátelí s USA. Kromě Venezuely mu azyl nabídla Bolívie a Nikaragua. Ani do jedné ze zemí však z Moskvy nelétá přímý spoj, proto by musel využít k transferu některý další stát.

Ruský prezident Vladimir Putin dal minulý týden najevo, že by měl co nejdříve nějakou nabídku přijmout. Rusko se obává, že dlouhodobé setrvávání Snowdena v Moskvě může zhoršit vztahy se Spojenými státy, které požádaly o jeho vydání.

Diplomatická pře o Snowdena doprovázená velkým mediálním zájmem způsobila již v minulých dnech několik nejasností a také aféru s letadlem bolivijského prezidenta Eva Moralese. Ten musel na cestě z Moskvy do Bolívie nouzově přistát ve Vídni kvůli podezření, že se na palubě nachází hledaný Američan.

Snowden se dočkal prvního filmu

Začínající filmaři čínské národnosti v Hongkongu natočili první film o Snowdenovi. V pětiminutovém hraném dokumentu Verax se snaží co nejpřesněji zachytit jeho hongkongský pobyt.

Film se natáčel čtyři dny a stál pouhých 500 dolarů - polovinu z toho zaplatili filmaři za pronájem pokoje, ve kterém dal Snowden deníku The Guardian svůj jediný rozhovor. „Snažili jsme se zprostředkovat co nejpřesněji to, jak byl znuděný a zároveň netrpělivý před natáčením toho videa pro Guardian,“ říká produkční snímku Shawn Tse.

O Snowdenovi vznikl první film (zdroj: ČT24)