Srážka vlaků u Vídně: Dva vagony se převrátily, osm lidí utrpělo zranění

Srážka vlaků u Vídně (zdroj: ČT24)

V Rakousku se srazily dva osobní vlaky. Zranění utrpělo osm lidí – čtyři středně těžké, čtyři jen lehké. Dva vagony se zcela převrátily, další zůstal nakloněný. K neštěstí došlo u Klosterneuburgu nedaleko Vídně.

Na místo hned dorazilo mnoho záchranářů, dva vrtulníky a sanitky. Kvůli následnému požáru museli zasahovat také hasiči. Z převrácených souprav bylo vyproštěno dvanáct zraněných, z toho čtyři jsou zraněni vážně, sdělil mluvčí dolnorakouských hasičů Franz Resperger. 

K neštěstí došlo kolem šesté hodiny večer v katastru obce Kritzendorf u tamního nádraží. Vyhlášena byla nejvyšší pohotovost. Podle mluvčího rakouských drah (ÖBB) Christophera Seifa se srazil regionální expres s příměstským vlakem.

Příčina nehody zatím není známa. Vlaky se prý srazily bočně. „Myslíme si, že mohlo jít o lidskou chybu, ne technickou závadu, ale to se zjistí až v příštích dnech,“ řekl ministr dopravy Norbert Hofer (FPÖ), který poděkoval záchranářům. 

Ve Španělsku nedobrzdil vlak, zraněných jsou desítky

K železničnímu neštěstí došlo v pátek rovněž nedaleko Madridu. Dvoupodlažní příměstský vlak na slepé koleji nedobrzdil a narazil do zarážedla ve městě Alcalá de Henares. Nehoda si vyžádala 40 lehce zraněných.

Náraz se odehrál při nízké rychlosti, informovala železniční společnost Adif. Podrobnější okolnosti nehody zatím nebyly objasněny. Španělský ministr dopravy Iňigo de la Serna se vydal na místo nehody, aby si tam udělal obrázek o situaci. Okolí místa nehody bylo policejně uzavřeno.