Baradej nebude egyptským premiérem, ale viceprezidentem

Káhira – Egyptským premiérem bude nakonec bývalý ministr financí Házim Bibláví. Dříve navrhovaný exšéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej se stane viceprezidentem. Prozatímní prezident Adlí Mansúr podle všeho uzavřel několikadenní konzultace o vzniku přechodné vlády, která by měla dovést zemi k předčasným prezidentským a parlamentním volbám.

Mansúr musel dospět ke kompromisu se stranou Núr, druhou největší islámskou organizací v zemi, která první dva kandidáty na premiéra, včetně Baradeje, odmítla. Třetí byl zase nepřijatelný pro liberály.

Beznadějné bylo v tomto ohledu jednání s největším islámským hnutím Muslimské bratrstvo, které nekompromisně požaduje návrat Muhammada Mursího do prezidentského úřadu. Mursího minulý týden svrhla armáda.

Bibláví má už zkušenosti jako ministr financí z roku 2011, a to poté, co byl svržen dlouholetý režim exprezidenta Husního Mubaraka. Ekonom Bibláví v minulosti působil jako poradce Arabského měnového fondu a kromě funkce ministra financí byl také jedním ze dvou místopředsedů vlády.

Demonstrace po převratu
Zdroj: ČTK/AP/Paul Schemm

Vláda varuje před snahami zablokovat politické změny

Nové parlamentní volby by se měly konat do půl roku poté, co proběhne referendum o změnách v ústavě. Pak by podle dekretu prozatímního prezidenta Mansúra měly následovat prezidentské volby. Egyptská armáda už varovala před jakoukoli snahou o zablokování Mansúrova plánu.

Změny v ústavě by měla připravit komise, která vznikne do dvou týdnů, a pak by o nich měli Egypťané hlasovat v referendu. V případě přijetí nové ústavy mají během 15 dnů následovat parlamentní volby. A pak také prezidentské volby.

Členové egyptského Muslimského bratrstva jsou ale proti tomuto plánu. Představitel dosavadní vládnoucí strany Essam al-Erian tvrdí, že změny ústavy a případné nové volby přivedou zemi o krok zpět. Muslimské bratrstvo nadále trvá na tom, že její vůdce byl z čela státu odstraněn vojenským převratem. „Nesouhlasím s tím prohlášením o ústavě. Současného prozatímního prezidenta Mansúra nikdo nevolil. Jeho jmenování je nezákonné. Všechna rozhodnutí, která udělá, lidé odmítnou,“ říká přívrženec Muslimského bratrstva Ašraf Avád.

Po včerejším krveprolití panuje v Káhiře klid

V ulicích Káhiry panoval dnes dopoledne klid, výzvy Muslimského bratrstva k novým protestům v pozdějších dnešních hodinách ale vzbuzují strach z dalších násilností. Egypt se totiž vzpamatovává ze včerejších krvavých střetů - na ulicích hlavního města zůstaly ležet desítky mrtvých, další stovky skončily v nemocnicích. Střet se odehrál před ústředím Republikánské gardy, kde armáda drží svrženého prezidenta Mursího. Jeho Muslimské bratrstvo tvrdí, že vojáci začali střílet na pokojný protest. Záběry státní televize zase ukazují muže, kteří na vojáky hází zápalné láhve. 

Incident odsoudily Spojené státy, prozatímní prezident Mansúr ustavil vyšetřovací komisi. Incident ještě prohloubil krizi v zemi. Některé státy teď nedoporučují vůbec do Egypta cestovat. České ministerstvo zahraničí radí zůstat v letoviscích a necestovat do větších měst, jako například Káhira nebo Alexandrie.

Vyostřenou situaci přijíždí do nejlidnatější arabské země uklidnit ministr zahraničí Spojených arabských emirátů. Podle neoficiálních zdrojů by právě Spojené arabské emiráty měly Egyptu darovat milion amerických dolarů a další dva miliony poskytnout jako půjčku.