Nejrušnější letiště světa postihl výpadek proudu. Zrušeno bylo přes tisíc letů

Výpadek proudu na letišti v Atlantě, lidé čekali hodiny uvěznění v letadlech (zdroj: ČT24)

Letiště v Atlantě ve Spojených státech v neděli zcela ochromil rozsáhlý výpadek proudu. Zrušena byla více než tisícovka letů, mezinárodní linky musely být odkloněny. Dodávky elektřiny byly obnoveny po několika hodinách.

Náhlý výpadek proudu Hartsfieldovo-Jacksonovo mezinárodní letiště v Atlantě ochromil jen několik dní před vánoční cestovní horečkou. Brzy odpoledne místního času náhle zhasla světa a letiště se ocitlo ve tmě.

Blackout znemožnil veškeré odlety, mezinárodní lety mířící do Atlanty byly odkláněny jinam. Mnohé lety byly zrušeny například z Chicaga.

Po kompletním výpadku proudu na letišti uvízly stovky pasažérů. „Mnoho lidí přichází, ale nikdo neodchází. Nikdo neřekne nic oficiálně. Uvízli jsme tu,“ řekla agentuře AP pasažérka společnosti Delta Air Lines Emilia Ducaová. Na letišti byly přitom zavřené restaurace i obchody. Nefungovaly ani prodejní automaty.

Příčinou výpadku byl asi požár

Okolní oblasti přerušením dodávek proudu zasaženy nebyly. Výpadek byl způsoben požárem na nespecifikovaném podzemním zařízení regionální energetické společnosti. Přesná příčina požáru ale zatím nebyla objasněna. 

Atlantská radnice poskytla pasažérům nouzové útočiště v tamním mezinárodním kongresovém centru. Lidé se tam mohli dostat kyvadlovými autobusovými spoji. Město lidem poskytlo i jídlo.

Lidé čekají na letišti v Atlantě
Zdroj: ČTK/ABACA/Atlanta Journal-Constitution/TNS

Jde o nejrušnější letiště světa

Atlantské letiště denně obslouží v průměru 275 tisíc pasažérů a 2500 odletů a příletů, což z něj činí nejrušnější vzdušný přístav na světě.

Jenom letecká společnost Delta Air Lines, která má v Atlantě sídlo, uvedla, že zrušila do nedělního večera téměř 800 nedělních letů a 250 pondělních. Aerolinky Southwest Airlines zrušily nejméně 70 ze 120 plánovaných nedělních odletů z Atlanty.

Letecký expert Robert Mann řekl, že bude trvat pravděpodobně do úterý, než se chod společnosti Delta Air Lines vrátí k normálu. Cestující se však s problémy budou potýkat možná většinu týdne, protože v posledním týdnu před Vánocemi není mnoho volných sedadel na jiných letech. „Zítřek (pondělí) bude dlouhý a obtížný den pro každého,“ citovala Manna agentura AP.