Rakousko bude mít proevropskou vládu, Svobodní ustoupili od referenda o vystoupení z Unie

Události: Rakušané znají složení nové vlády (zdroj: ČT24)

Šéf rakouských lidovců (ÖVP) a budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz představil novou koaliční vládu, na níž se v pátek dohodli lidovci s pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Kurz ujistil, že bude proevropská a bude usilovat o Evropu, v níž bude posílen princip subsidiarity. Mezi její programové priority bude patřit také snížení daňové zátěže, digitalizace či rozvíjení přímé demokracie. Svobodní souhlasili s vyloučením uspořádání referenda o vystoupení země z EU. Přísahu složí vláda v pondělí.

Kurz a Strache představili podobu vlády
Zdroj: Reuters

Kurz nejdřív představil koaliční dohodu a složení vlády prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi. Poté koaliční ujednání schválila předsednictva obou koaličních stran ÖVP a FPÖ. Odpoledne jejich předsedové představili podrobnosti i veřejnosti.

Kurz potvrdil, že prezident naléhal na to, aby vláda byla proevropská, až v personálních otázkách vyslovil požadavek, aby ministerstva vnitra a spravedlnosti byla každé v rukou jiné strany. Těmto podmínkám prý bylo vyhověno. Ministři nominovaní FPÖ nakonec stanou i v čele resortů zahraničí, vnitra i obrany.

„Dohodli jsme se na jasném proevropském směřování s cílem posilovat subsidiaritu,“ prohlásil Kurz, který už v pátek oznámil, že se jeho strana dva měsíce po parlamentních volbách dohodla s FPÖ na nové koalici. 

Budeme respektovat vůli většiny, slíbil Strache

Šéf FPÖ Heinz-Christian Strache potvrdil, že souhlasil s tím, aby strana vyloučila uspořádání referenda o vystoupení Rakouska z EU. Na členství Rakouska v Evropské unii a dalších mezinárodních organizacích se tak nemá nic změnit. Referenda k těmto tématům nebudou v následujících pěti letech připuštěna, i když ve všech ostatních oblastech má být přímá demokracie posílena.

„Pouze v silné Evropě může být silné Rakousko, v němž budeme schopni využít šance 21. století,“ citovala z předmluvy k vládnímu programu o 180 stranách agentura DPA.

Strache také mimo jiné prohlásil, že by byl rád, kdyby byly zrušeny sankce proti Rusku. Pokud se však v EU pro to nenajde většina, bude většinový postoj ctít. Kurz poznamenal, že stávající rakouský postoj vůči sankcím se nezmění.

Kurz dále slíbil, že nová vláda nebude zavádět nové daně. Daňová zátěž má být snížena na evropský průměr, nyní je prý vyšší. Jedenatřicetiletý Kurz, který se na počátku příštího týdne stane nejmladším šéfem vlády v Evropě, mezi cíli vlády zmínil také například úsilí o odbourávání regulací, flexibilnější pracovní dobu, digitalizaci nebo rozvíjení přímé demokracie. Rakousko by podle Kurze zároveň mělo být zemí, kde se vyplácí pracovat a v níž existuje sociální systém, jenž pomáhá skutečně potřebným.

Rakouská stran lidová (ÖVP):
kancléř: Sebastian Kurz
ministerstvo financí: Hartwig Löger
ministryně hospodářství: Margarete Schramböcková
ministr spravedlnosti: Josef Moser
ministr školství: Heinz Faßmann
ministryně životního prostředí a zemědělství: Elisabeth Köstingerová
ministryně pro rodinu: Juliane Bognerová-Straußová
ministr pro EU, média, umění a kulturu: Gernot Blümel
státní tajemnice na ministerstvu vnitra: Karoline Edtstadlerová

Svobodná strana Rakouska (FPÖ):
vicekancléř: Heinz-Christian Strache
ministr vnitra: Herbert Kickl
ministryně zahraničí: Karin Kneisslová (nezávislá),
ministr pro infrastrukturu a dopravu: Norbert Hofer
ministryně sociálních věcí a zdravotnictví: Beate Hartingerová
ministr obrany: Mario Kunasek
státní tajemník na ministerstvu financí: Hubert Fuchs

Vydáno pod