Austrálií hýbe aféra kolem zneužívání desítek tisíc dětí. Komise doporučuje zrušit celibát

Australská komise doporučuje kvůli aféře zrušit celibát (zdroj: ČT24)

Pětileté vyšetřování odhalilo temnou australskou minulost – v kostelech, školách nebo sirotčincích byly zřejmě zneužity desetitisíce dětí. Selhání se má týkat čtyř tisíc institucí. Komise vládě doporučila mimo jiné i kontroverzní zásah do zpovědního tajemství nebo konec celibátu.

Komise vyslechla příběhy osmi tisíc obětí. Do sedmnácti svazků pak sepsala šokující zjištění, co se dělo v australských institucích. „Odkryla národní tragédii. Je to mimořádná zkouška lásky a děkuji komisi a těm, kteří měli tu odvahu vyprávět své příběhy,“ prohlásil australský premiér Malcolm Turnbull.

Nejvíc obvinění se týká katolické církve. Jednou z obětí je Russell Clark, který tvrdí, že z něj udělala narkomana. Zneužívání čelil od dvanácti let v internátní škole. „Ohnul mě přes stůl, sundal kalhoty a zbil mě páskem nebo jinou zbraní, kterou si vybral. Děly se mi ale i jiné věci,“ podotkl Clark s tím, že znásilňování v něm dosud vyvolává noční můry.

Zpráva australské komise o zneužívání dětí
Zdroj: Reuters/Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse

Celibát má hodnotu, brání se katolická církev

Komise teď vládě navrhuje změny, které mají zajistit, že se útoky nebudou opakovat. Jako jeden z nástrojů vidí třeba konec povinného celibátu. Církev se ale brání. „Já osobně věřím, že celibát má skutečnou hodnotu,“ konstatoval předseda Australské katolické biskupské konference Denis Hart.

Zvlášť odmítavě se pak dívá na doporučení, že by kněží nově museli hlásit jakékoli podezření. Vlastní vinu ale církev uznala a omluvila se, podobně jako řada dalších institucí, které děti nedokázaly ochránit.