Usmažíme vás v plamenech válek, vyhrožuje IS Američanům kvůli Jeruzalému

Teroristická organizace Islámský stát (IS) hrozí útoky na americkém území. Výhrůžka zveřejněná na sociálních sítích reaguje na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Trumpův krok minulý týden vyvolal hněv v muslimských zemích i protesty amerických spojenců.

„Budeme provádět více operací ve vaší zemi a usmažíme vás v plamenech válek, které jste začali v Iráku, Jemenu, Libyi, Sýrii a Afghánistánu. Jen počkejte,“ napsal IS v prohlášení na jedné ze svých stránek.

Amerického prezidenta Trumpa islamisté označili za „psa“ a pohrozili sebevražednými atentáty ve Spojených státech. Jako důvod uvedli Trumpovo prohlášení o Jeruzalémě.

Jeruzalém je nejžhavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany jej chtějí mít za své hlavní město, proto došlo po Trumpově prohlášení k vystupňování napětí v oblasti. Muslimský svět se proti rozhodnutí amerického prezidenta ostře ohradil, krok odmítají i spojenci USA včetně Evropské unie. Palestinské hnutí Hamás vyhlásilo novou intifádu, tedy povstání proti Izraeli, a turecký prezident Recep Tayiip Erdogan vyzval svět k uznání Jeruzaléma hlavním městem Palestiny.

IS bude po ztrátě pozic v Sýrii a Iráku nebezpečný po celém světě

Organizace Islámský stát v posledních měsících ztratila značná území, která v Iráku a Sýrii dobyla před zhruba třemi lety. Bezpečnostní experti v této souvislosti varují před zintenzivněním sebevražedných atentátů přívrženců IS v různých částech světa.

Minulý týden irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku Islámského státu v Iráku. Ruská armáda jako spojenec syrských vládních jednotek před pár dny oznámila, že v Sýrii dokončila svůj úkol porazit IS.

Podle mluvčího mezinárodní koalice vedené Spojenými státy ale v Iráku a Sýrii stále zůstává na 3000 bojovníků Islámského státu, kteří stále představují hrozbu.