Hlavičky od sirek zažehlé vánoční dekorací. Strůjce newyorské bomby obvinili z terorismu

Newyorský útočník obviněn z terorismu (zdroj: ČT24)

Americké úřady obvinily 27letého Bangladéšana Akayeda Ullaha z terorismu. V pondělí v New Yorku odpálil podomácku vyrobenou bombu, která lehce zranila tři kolemjdoucí. Ullah řekl vyšetřovatelům, že se snažil odpálit v rámci odvety za americké nálety na Islámský stát v Sýrii a dalších zemích, uvedl deník The New York Times. Podle jiných médií reagoval na „vpád do Palestiny“. Bangladéš jeho čin odsoudil.

„Bangladéš zastává politiku nulové tolerance vůči terorismu a terorismus a násilí ve všech podobách kdekoli na světě včetně pondělního ranního incidentu v New Yorku odsuzuje,“ zdůraznila bangladéšská vláda v prohlášení.

Ullah při částečném výbuchu utrpěl popáleniny na rukách a břiše a také tržné rány. Newyorská policie ho v úterý obvinila z podpory terorismu, šíření teroristických hrozeb a nezákonného držení zbraní.

Nedokázal jsi ochránit svůj názor, vzkázal prý Ullah Trumpovi

V případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení. Další obvinění lze očekávat od federálních soudců, kteří proti přistěhovalci z Bangladéše připravují vlastní proces, napsala agentura AP. Podle zdrojů CNN zanechal Ullah před útokem na Facebooku vzkaz americkému prezidentovi: „Trumpe, zklamal jsi. Nedokázal jsi ochránit svůj národ.“

Imigranta inspirovaly teroristické útoky v Evropě v době Vánoc, uvádí americká média. Autobusové nádraží, které patří k nejrušnějším na světě, si vybral kvůli všudypřítomné vánoční reklamě a výzdobě, řekl údajně vyšetřovatelům.

Ke vzniku ničivých střepin při slabé explozi nedošlo

Návod na sestavení bomby našel na internetu, potřebný materiál si koupil. Pouze trubku vzal na stavbě, kde pracoval jako elektrikář. Výbušné zařízení pak sestavil v bytě v newyorské čtvrti Brooklyn, kde bydlel.

Trubku naplnil hlavičkami zápalek, k jejichž zažehnutí následně použil rozbité osvětlení z vánočního stromku napájené baterií. Po zapnutí světla se obsah trubky vznítil a vedl k tlumené explozi.

Výbuch ale nebyl silný, takže nevedl ke vzniku střepin, které při atentátech často působí ničivěji než samotná exploze nálože, sdělil šéf newyorské policie James O'Neill.

New York je kvůli nezdařenému útoku na nohou
Zdroj: Mike Segar/Reuters

„Jsme zdrceni,“ uvedla Ullahova rodina

Ullah přicestoval do Spojených států v roce 2011 a podle amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti má platné oprávnění k pobytu. Do USA se dostal díky vízu umožňujícímu následně trvalý pobyt přibuzným amerických občanů.

„Prezident volá po zastavení řetězové migrace, díky které tento člověk přišel do USA. Pokud by prezidentův postup platil, tak by útočník do země nemohl vstoupit,“ podotkla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Útočníkova rodina, z níž část včetně bratra a sestry žije v USA, vyjádřila hluboký zármutek nad utrpením, které útok způsobil. „Jsme zdrceni násilím, které zasáhlo naše město, a obviněními, kterým čelí člen naší rodiny. Jsme ale taky pobouření chováním vyšetřovatelů,“ konstatoval právník rodiny Albert Fox Cahn.

Akayed Ullah
Zdroj: Reuters/New York City Taxi and Limousine Commission

Sousedé vypověděli, že v chování útočníkovy rodiny nepozorovali nic zvláštního. „Můj nájemník mi řekl, že v posledních několika týdnech se doma hádali, ale nic víc. Nikdo o nich moc neslyšel. Viděli jste je jenom přicházet a odcházet,“ podotkl majitel sousedního domu Alan Butrico.

Bangladéšan je podle úřadů pod silným vlivem islamistů a podle informací CNN se hlásí přímo k IS, s nímž ale zřejmě neudržoval žádný aktivní kontakt. Radikalizovat se začal údajně před třemi lety.

Nejmenovaný vyšetřovatel sdělil, že Ullah je rozrušený z „vpádu do Palestiny“. Zda to souvisí s vlnou protestů, které vyvolalo uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ale neupřesnil.

Vedení státu New Yorku již zdvojnásobilo počet policistů u dopravních uzlů a jiných důležitých míst ve městě. Na Times Square vyrostly v poslední době zátarasy s cílem chránit prostor pro pěší před auty, která používají teroristé jako vražedný nástroj.