V EU Netanjahu narazil. S Mogheriniovou se na postoji vůči Jeruzalému neshodl

Netanjahu chce po státech EU uznání Jeruzaléma (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v pondělí v Bruselu při jednání s ministry zahraničí zemí Evropské unie neshodl s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou v otázce Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Netanjahu řekl, že doufá, že většina zemí EU Jeruzalém za izraelské hlavní město uzná. Mogheriniová nicméně na tiskové konferenci s Netanjahuem zopakovala, že podle EU by měl být Jeruzalém hlavním městem Izraele i Palestiny.

„Je čas, aby Palestinci uznali židovský stát a také fakt, že tento stát má své hlavní město. A tím je Jeruzalém,“ prohlásil v Bruselu Netanjahu, který je prvním premiérem Izraele na návštěvě unijních institucí po 22 letech. Dodal, že věří, že všechny, nebo většina, evropských zemí přestěhují svou ambasádu do Jeruzaléma, a uznají tak Jeruzalém za hlavní město Izraele, i když ještě není mírová dohoda s Palestinci.

Mogheriniová nicméně zopakovala unijní postoj, podle něhož musí být status Jeruzaléma výsledkem mezinárodních jednání. „Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou“.

Poté, co se americký prezident Donald Trump rozhodl pro uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele a potvrdil také přesun americké ambasády z Tel Avivu, rozhořely se na Blízkém východě násilnosti.

Trump za svůj krok čelí kritice nejen od Palestinců, ale také z většiny arabských zemí. Palestinský Hamas dokonce vyzval k nové intifádě proti Izraeli. Kvůli rozhodnutí USA se minulý týden sešla Rada bezpečnosti OSN, Liga arabských států na mimořádném summitu označila postup Washingtonu za nebezpečné porušení mezinárodního práva.

Američané připravují nový návrh mírové dohody

Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele podle premiéra není překážkou mírového procesu. „Mír je stále možný, protože uznání reality je podstatou míru,“ uvedl Netanjahu v Bruselu. Novinářům před jednáním s ministry zahraničí EU také řekl, že americká vláda nyní usilovně pracuje a chystá se předložit novou mírovou dohodu. „Myslím, že bychom měli počkat, co předloží a pak uvidíme, zde můžeme v míru pokročit,“ řekl izraelský premiér.

Mogheriniová před novináři poznamenala, že Netanjahu si může svou víru a očekávání zachovat, ale jen vzhledem k dalším zemím. „Protože Evropská unie a její členské státy tento krok neudělají,“ uvedla.

Macron chce po Izraeli odvážná gesta vůči Palestincům

Netanjahu se už v neděli sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který ho vyzval „k odvážným gestům vůči Palestincům“, aby se situace na Blízkém východě dostala ze slepé uličky. Takovým mírovým gestem by podle Macrona bylo zmrazení výstavby nových židovských osad. Netanjahu reagoval slovy, že čím dříve Palestinci uznají, že Jeruzalém je izraelským hlavním městem, tím dříve bude nastolen mír.

Česko na bruselské schůzce zastupuje ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek, který s Mogheriniovou o problematice Jeruzaléma hovořil i telefonicky. Vláda v demisi před několika dny v prohlášení zdůraznila, že Jeruzalém považuje za budoucí hlavní město jak Iztraele, tak i státu Palestina. 

Naopak prezident Miloš Zeman se vyslovil pro přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nastupující premiér Andrej Babiš je však proti, podle něj není třeba na Blízkém východě vytvářet další napětí.

Benjamin Netanjahu a Federica Mogheriniová
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

V Jakartě demonstrovali radikální muslimové

Kvůli Trumpovu rozhodnutí demonstrovaly stovky radikálních muslimů i před americkým velvyslanectvím v indonéské Jakartě. Pálili americké vlajky i fotografie prezidenta. Účastníci protestu mávali palestinskými vlajkami a nesli transparenty na podporu intifády.

„Chceme být svědky zničení izraelské nadvlády. Budeme podporovat Palestinu svou krví,“ křičeli demonstranti před ambasádou, kterou střeží desítky policistů i plot z ostnatého drátu.

Protest v Jakartě, hlavním městě země s největší muslimskou populací na světě, vedla militantní Fronta obránců islámu, která chce v Indonésii zavést přísné islámské právo šaría. Většina obyvatel Indonésie praktikuje umírněnou formu islámu a mnozí z nich volají po zákazu této radikální organizace.