Rusko zakázalo činnost organizaci pro monitorování voleb

Moskva - Ruské ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na půl roku činnost jediné celostátní nezávislé organizace pro monitorování průběhu voleb - Golos. Učinilo tak na základě kontroverzního zákona o „zahraničních agentech“. Podle agentury AP byl krok zdůvodněn tím, že se nevládní organizace odmítla jako „zahraniční agent“ registrovat.

Loni přijatý zákon o „zahraničních agentech“ vystavuje přísným účetním a administrativním procedurám všechny ruské nevládní organizace využívající peníze ze zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti letos zahájilo rozsáhlou prověrku, která má odhalit ty organizace, jež se jako „zahraniční agent“ odmítají přihlásit a obcházejí tak zákon.

Golos byl jedinou nezávislou agenturou

Kontroloři si došlápli i na hnutí Golos, které v Rusku monitoruje místní i parlamentní volby. Golos už dříve od úřadů dostal statisícové pokuty za neochotu registrovat se podle nového zákona. Hnutí má odbočky ve 48 ruských regionech a je všeobecně uznáváno za jedinou monitorovací organizaci v Rusku, která je plně nezávislá na státních úřadech. Aktivisté Golosu se už deset let angažují v celostátních i místních volbách. Nejednou vyvolali tvrdou kritiku ruské volební komise za stížnosti na masové manipulace s hlasy voličů a volební podvody.

Organizace sehrála zásadní roli při dokumentování údajné manipulace s hlasy například v předloňských parlamentních volbách, které podnítily masové protesty, jejichž terčem byl i tehdejší premiér Vladimir Putin usilující o opětovné zvolení prezidentem. Tím je nyní už potřetí. 

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Kirill Kudryavtev

Úřady chtějí odhalit tajné finanční toky pro ruskou opozici

Úřady provádějí důkladné prověrky ruských nevládních organizací s údajným cílem odhalit tajné finanční toky, jimiž cizí sponzoři podporují ruskou opozici. Tyto akce, které se nevyhnuly ani ruským odbočkám takových prestižních organizací jako Amnesty International nebo Human Rights Watch, vyvolaly důrazné protesty v řadě západních zemí. Podle obhájců lidských práv se Putinův režim touto cestou snaží podkopat důvěru k uvedeným organizacím. 

Zákon o „zahraničních agentech“ vyvolal silné protesty ruských nevládních skupin a kritiku v zahraničí. Při nedávné návštěvě prezidenta Vladimira Putina v Německu zákon kritizovala kancléřka Angela Merkelová, výhrady proti zákonu má i britské ministerstvo zahraničí a Bílý dům.