Nejvyšší soud odblokoval Trumpův dekret, který zakazuje vstup občanům šesti převážně muslimských států

Nejvyšší soud USA schválil poslední imigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa. Začne tak platit vstup občanů šesti převážně muslimských zemí na americkou půdu. Federální soudy platnost příkazu pozastavily s tím, že je diskriminační. Naopak neblokovaly část týkající se Severokorejců a nekterých činitelů venezuelského režimu.

Nejvyšší soud vyhověl žádosti Trumpovy administrativy, která žádala zrušení dvou příkazů uložených nižšími soudy v souvislosti s již třetí verzí Trumpova imigračního dekretu ze září tohoto roku. Pro odblokování hlasovalo sedm z devíti soudců. Odvolací řízení na nižší úrovni budou mezitím pokračovat.

Zákaz se týká občanů Íránu, Libye, Jemenu, Somálska, Sýrie a Čadu. Federální soudy předtím omezily jeho rozsah na osoby bez rodinných či jiných vazeb na Spojené státy, upozornila agentura Reuters.

Dekret se týká i občanů Severní Koreje a některých venezuelských vládních činitelů, u nich ale nižší soudy již dříve umožnily, aby tato ustanovení vstoupila v platnost.

Trump ani se svým předchozím dekretem z března neuspěl u soudů prvního stupně ani u odvolacího soudu, který potvrdil neplatnost nařízení s tím, že je diskriminační a nábožensky netolerantní. Podle federálních soudců navíc nemá zásadní význam pro zvýšení bezpečnosti Američanů, kterým jeho vydání prezident zdůvodňoval.

Trump tak spoléhal na soud nejvyšší, kde mají po březnovém schválení prezidentem navrženého soudce Neila Gorsuche převahu pěti ku čtyřem hlasům zastánci konzervativní linie.

První dekret z ledna vyvolal chaos na letištích

Na rozdíl od první verze vydané krátce po jeho lednovém nástupu do úřadu, která byla podle expertů velmi nepřipravená a plná chyb, se březnový výnos nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz.

Zdůrazněno bylo také to, že se dekret nevztahuje ani na majitele takzvaných zelených karet s trvalým pobytem v USA. Lednový výnos vyvolal chaos na letištích a vlnu demonstrací.