Praljak v Haagu vypil cyankáli, ukázala předběžná pitva

Události ČT: Vyšetřování smrti Praljaka (zdroj: ČT24)

Úřady vyšetřují smrt bosenskochorvatského válečného zločince Slobodana Praljaka. Ampule, ze které se ve středu u haagského tribunálu napil, podle pitvy obsahovala kyanid draselný. Hlavní otázkou je, jak se látka známá jako cyankáli do střežené budovy dostala. Kromě policie to chce šetřit i samotný tribunál OSN a výsledek oznámit do konce roku.

Nezávislí vyšetřovatelé už dříve potvrdili, že Praljak před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) skutečně vypil jed. „Provedli jsme předběžný rozbor látky v lahvičce a ten ukázal, že obsahovala chemikálii, která může způsobit smrt,“ uvedla nizozemská státní zástupkyně Marylin Fikenscherová.

Následná předběžná pitva Praljakova těla, kterou provedli soudní lékaři, podle nizozemské prokuratury prokázala, že bývalý generál zemřel na otravu kyanidem draselným, který je známý pod triviálním názvem cyankáli. Na žádost ICTY se pitvy zúčastnili jako pozorovatelé také dva chorvatští odborníci. 

Detektivové pátrají po tom, kdo jed Praljakovi donesl. Jeho obhájkyně Nina Pinterová nechápe, jak mohla ampule v soudní budově uniknout několikerým kontrolám. „Když jsem za Praljakem šla, nesměla jsem mít ani kabelku, nic v kapsách, dokonce ani mobil nebo cigarety. Kontroly jsou tam přísné,“ uvedla právnička. 

Pozornost se soustředí i na blízkou věznici v Scheveningenu, kde odsouzení a podezřelí žili. Ještě v sobotu před smrtí tam Praljaka navštívil chorvatský přítel žijící v Nizozemsku. „Neprotáhne se tam ani komár. Jak se to dovnitř dostalo, to se musí vyšetřit,“ řekl Cedo Paic. 

Zvenku věznice připomíná pevnost,  pro komfortní režim uvnitř se jí ale přezdívá Haagský Hilton. Cely se zamykají jen na noc, dny vězni vyplňují pohybem po areálu, mají tělocvičnu, dvorek i pracovní terapie. Návštěvy jsou bez přímého dozoru.

Režim chce bez ohledu na běžící trestní vyšetřování prověřit i samotný tribunál. „Není to první vnitřní audit, který provádíme. Podobné se konaly například po smrti Slobodana Miloševiče,“ uvedl mluvčí ICTY Nenad Golcevski. 

Bývalý jugoslávský a srbský prezident Miloševič zemřel v roce 2006 ve své cele na infarkt. V krvi měl stopy nepovolených léků, které mohly jeho stav zhoršit. Předtím usiloval o převoz k léčbě do Ruska.