Další raketový test by mohl zmařit olympijské hry, obávají se v Soulu

Jižní Korea se obává, aby další raketový pokus KLDR nezmařil zimní olympijské hry. Ty mají začít v jihokorejském Pchjongčchangu, pouhých 80 kilometrů od hranic se Severní Koreou, 9. února. Podle jihokorejského tisku Soul zvažuje, že kvůli Hrám odloží pravidelné společné vojenské cvičení se Spojenými státy.

„Pokud se Severní Korea uchýlí k další provokaci bezprostředně před počátkem (zimních) olympijských her, mohla by to pro ně být smrtelná rána,“ připustil jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon. „Je důležité, aby se olympijské hry odehrály v atmosféře stability,“ dodal.

Zimní olympijské hry se mají v Jižní Koreji konat mezi 9. a 25. únorem, na termín 8. až 18. března jsou plánovány paralympijské hry.

Americko-jihokorejské vojenské manévry
Zdroj: ČT24

Pravidelné manévry jihokorejské a americké armády Key Resolve a Foal Eagl se obvykle pořádají v březnu a dubnu a zpravidla se jich účastní kolem 17 tisíc amerických vojáků a přes 300 tisíc Jihokorejců. Severní Korea zmíněná cvičení považuje za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje.

Jihokorejský prezidentský Modrý dům v prohlášení sdělil, že o změně termínu společného cvičení se zatím nejednalo a nebylo přijato žádné rozhodnutí.

Od dubna do září odpálila KLDR každý měsíc dvě až tři střely. Po dvou a půl měsících klidu provedla v úterý večer další zkoušku balistické rakety. Pchjongjang tvrdí, že odpálil balistickou střelu Hwasong-15, která je schopná zasáhnout jakékoli místo v USA.