Ruského oligarchu dostalo z francouzské vazby 5 milionů eur, domů však nesmí

Diplomatická přestřelka mezi Ruskem a Francií kvůli Kerimovi (zdroj: ČT24)

Jedenadvacátý nejbohatší Rus Sulejman Kerimov, zatčený ve Francii kvůli skupování nemovitostí na Azurovém pobřeží přes nastrčené firmy, byl po dvou dnech ve vězení propuštěn na kauci 5 milionů eur. Nadále však čelí obvinění a musí zůstat ve Francii. Rusko protestuje a poukazuje na diplomatický pas Kerimova.

Na Azurovém pobřeží, vyhlášeném letovisku na jihu Francie, pobýval Sulejman Kerimov často. V pondělí po příletu do Nice skončil jednadvacátý nejbohatší Rus, vlastnící majetek v hodnotě šesti miliard eur, kvůli místním podnikatelským aktivitám ve vazbě. A po dvou nocích za mřížemi byl zase propuštěn – na kauci 5 milionů eur. Kvůli obvinění ale přišel o pas a nesmí jih Francie opustit.

„Zatím nelze odhadnout, jak dlouho to potrvá. Jde o dočasné opatření, dokud vyšetřování neskončí,“ upřesnil prokurátor Jean-Michel Prêtre.

Důvod zadržení mocného ruského muže? Francouzský soudce formálně obvinil ruského senátora a miliardáře Sulejmana Kerimova z praní peněz a daňových úniků. 

Politik zastupuje v horní komoře ruského parlamentu - Radě federace - severokavkazský Dagestán. Jeho majetek odhadl časopis Forbes v roce 2013 na více než sedm miliard dolarů (dnes 152 miliard Kč). Kerimovova rodina kontroluje ruskou těžařskou firmu Poljus, která se zaměřuje na těžbu zlata.

Francouzské úřady oligarchu podezírají, že připravil státní pokladnu „o desítky milionů eur“ při nákupech nemovitostí přes prostředníky na poloostrově Cap d'Antibes, uvedla agentura AFP. 

Jednapadesátiletý podnikatel čelil podle médií u soudu více než pětihodinovému výslechu, který začal ještě ve středu večer. 

Kerimov ani jeho advokáti se před novináři nevyjádřili. Senátor a oligarcha vlastně dosud na veřejnosti působil spíš nenápadně. Za posledních 20 let neposkytl jediný rozhovor.

Diplomatický pas? Na letišti se jím neprokázal

Zatčení se v Rusku nesetkalo s porozuměním. Moskva se podle agentury TASS ohradila proti senátorovu zatčení s tím, že má diplomatický pas a chrání jej imunita.  „Sulejman Kerimov měl diplomatický pas, který při vstupu do Francie používal,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Vynaložíme všechny prostředky a nejvyšší úsilí, abychom chránili jeho právní zájmy.
Dmitrij Peskov
mluvčí ruského prezidenta

Paříž se ale brání a odvětila, že Kerimovova imunita se vztahuje jen na jeho působení jako zákonodárce a o jejích mezích rozhodne francouzský soudce. Kerimov podle ní přicestoval do země soukromě a diplomatický pas nepoužil. Na obvinění z daňových úniků při nákupu honosných vil se navíc podle prokuratury imunita nevztahuje.

„Pana Kerimova chrání diplomatická imunita před trestním stíháním pouze u činů spáchaných v rámci vykonávání jeho funkce,“ reagoval francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

„Vynaložíme všechny prostředky a nejvyšší úsilí, abychom chránili jeho právní zájmy,“ dodal v diplomatické přestřelce Putinův mluvčí. 

Obviněn byl v souvislosti s případem Kerimova také daňový poradce Philippe Chiaverini, švýcarský finančník Alexandre Studhalter a jeho krajan, podnikatel Philippe Borghetti.

Ruská duma jako protitah schválila rezoluci, kterou Francii nařkla z porušení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Místní úřady si také předvolaly francouzského chargé d'affaires v Moskvě.