Obviněním z obtěžování čelí i slavný americký moderátor. Televize s ním přerušily spolupráci

Události: Slavný americký moderátor čelí obviněním z obtěžování (zdroj: ČT24)

Televize CBS a další americké televizní stanice přerušily spolupráci se známým moderátorem Charliem Rosem poté, co ho osm žen obvinilo ze sexuálního obtěžování. Skandál kolem sexuálního zneužívání rozpoutala aféra amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. Nová obvinění ze sexuálního obtěžování se ale objevila i na americké politické scéně.

Podle zpravodajského serveru BBC News se obvinění týkají období od 90. let minulého století po rok 2011 a zahrnují osahávání, obscénní telefonáty a nemravné návrhy.

Výpovědi osmi žen, které pro Rose pracovaly nebo se o práci ucházely, zveřejnil list The Washington Post. Dvě z nich řekly, že Rose se před nimi procházel nahý, další uvedly, že jim sahal na prsa, pozadí a oblast genitálií.

V době údajných sexuálních útoků jim bylo mezi 21 a 37 roky. Tři z žen byly ochotné zveřejnit své jméno, další přistoupily na rozhovor pod podmínkou anonymity, protože se obávaly odplaty, která by mohla negativně ovlivnit jejich současnou kariéru, napsal The Washington Post.

„Tato obvinění jsou nesmírně znepokojující a my je bereme velmi vážně,“ uvedla stanice CBS, kde Rose působil jako jeden z moderátorů ranního pořadu CBS This Morning a jako korespondent nedělního večerního zpravodajského magazínu 60 Minutes.

Někdy jsem se choval necitlivě, uznal moderátor

Rose se za své „nepatřičné chování“ omluvil, uvedl ale současně, že všechna obvinění nejsou zcela pravdivá. „Cítím se velice trapně. Někdy jsem se choval necitlivě a přijímám za to zodpovědnost, i když si nemyslím, že by všechna tato obvinění byla přesná,“ uvedl Rose.

Pětasedmdesátiletý Rose je jedním z nejuznávanějších amerických televizních moderátorů, který se proslavil především rozhovory se slavnými osobnostmi ze sféry mezinárodní politiky, zábavního průmyslu či literatury, které si zval do svého programu Charlie Rose. Ten vysílaly veřejnoprávní televize PBS a Bloomberg. Obě oznámily, že vysílání programu zastavily.

V americké politice zase v souvislosti se sexuálním obtěžováním vyvolává největší otřesy případ Roye Moora obviněného ze zneužití čtrnáctileté dívky.

Vlna obvinění z obtěžování zachvátila i chodby Kongresu. Nejde jen o stereotyp ‚mladá stážistka a mocný muž'. Na podobné chování si stěžují i některé poslankyně. Vedení obou komor proto chce, aby členové Kongresu i zaměstnanci prošli zvláštním školením. Jedno z nepsaných pravidel mimo jiné mluví o tom, že by si ženy měly dávat pozor na zákonodárce, kteří přespávají ve svých kancelářích, nebo na ty, kteří jezdí sami výtahem.
Martin Řezníček

Republikán Moore kandiduje v prosincových volbách do Senátu, upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček s tím, že konzervativci potřebují v Kongresu každý hlas, aby schválili klíčové Trumpovy reformy. I tak ale dalo vedení republikánů od Moora ruce pryč.

Bílý dům váhá. „Prezident se domnívá, že je na lidech v Alabamě, aby určili, kdo bude jejich dalším senátorem,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Sexuálního obtěžování se měl dopouštět i demokrat John Conyers, který v Kongresu působí půl století, vůbec nejdéle ze všech zákonodárců, uvedl Řezníček. Peníze na to, aby ženy mlčely, šly i z federálního rozpočtu.