Češi by měli být za rok 1968 vděční, uvedla ruská televize. Překrucujete minulost, kontroval Zaorálek

Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968, zdůraznil web ruské armádní televize Zvezda, řízené ruským ministerstvem obrany. Uvedl to v článku zveřejněném právě na úvod oficiální návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se proti materiálu ostře ohradil a informoval Zemanův doprovod, aby během jednání v Rusku česká delegace upozornila na překrucování událostí roku 1968 v ruských médiích. Samotného Zemana článek podle člena delegace rozzlobil.

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ,sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor článku Leonid Maslovskij, kterého provází na ruském internetu pověst publicisty, snažícího se rehabilitovat sovětské zřízení.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se proti článku ohradil. Na Twitteru ho označil za překroucení a dezinterpretaci tehdejších událostí.

„Podle mě je to nepřijatelné a já jsem se kvůli tomu také spojil s delegací pana prezidenta a upozornil jsem je na tuto nepříjemnou skutečnost s tím, že vím, že ještě je čekají nějaká jednání. Já se domnívám, že to téma je takové, že by se také mělo při těch jednáních zvednout,“ dodal šéf české diplomacie pro ČT.

Ten v minulosti při podobných příležitostech připomínal, že v roce 1993 jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy tehdejší prezident Boris Jelcin, nynější prezident Vladimir Putin uznal morální odpovědnost Ruska za rok 1968 v roce 2006.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil tvrzení ruského serveru za hrubě lživé. „Za obzvlášť politováníhodné považuji, že k tomu dochází při návštěvě naší hlavy státu v Ruské federaci,“ dodal.

Zdroj z delegace: Zemana článek rozzlobil

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček reagoval odkazem na dřívější vyjádření, v němž Zeman označil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa za zločin. „Názor pana prezidenta je neměnný. Okupace v roce 1968 byla zločinem,“ uvedl Ovčáček.

Samotného prezidenta Zemana článek rozzlobil. ČTK to sdělil člen delegace, která prezidenta doprovází na jeho nynější státní návštěvě Ruska. Zeman byl o článku informován po příletu do Moskvy z černomořského Soči, kde jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Po jednání Zeman označil osoby, které se snaží dějiny falšovat, za ubožáky.

Události, komentáře k návštěvě prezidenta Zemana v Rusku (zdroj: ČT24)

Zeman podle hradního zdroje využije nynější návštěvy k tomu, aby se při některé příležitosti proti článku na ruském webu ohradil. Není vyloučeno, že to bude středeční setkání s předsedou ruské vlády Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy.

Ruská státní televize Rossija 1 před dvěma lety odvysílala snímek o „odtajněných stránkách“ dějin Varšavské smlouvy, ve kterém obhajovala i sovětskou invazi do Československa. Zeman tehdy prohlásil, že ruská televize lže, a invazi označil za zločin.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.