Sergej Sobjanin v Moskvě dostarostoval

Moskva - Moskevský starosta Sergej Sobjanin dnes rezignoval na svou funkci. Důvodem je údajně zájem sladit volební kalendář s ostatními ruskými regiony, které budou rozhodovat o nejvyšších postech letos 8. září. Prezident Vladimir Putin jeho rezignaci přijal.

Sobjanin novinářům řekl, že Moskvu v příštích letech čeká řada náročných rozvojových programů. Souhlas s jejich realizací by podle něj měli Moskvané vyjádřit právě při volbách starosty, který by tak mohl získat k reformám silný mandát. Hlavní město musí řešit řadu dopravních problémů, hodlá výrazně rozšířit své administrativní hranice a modernizovat infrastrukturu.

Sobjanin se stal moskevským starostou v říjnu 2010, když ve funkci po mnoha letech nahradil Jurije Lužkova, který se Kremlu znelíbil. Mandát měl Sobjaninovi vypršet až v roce 2015. Jeho znovuzvolení v přímých volbách letos v září považují ruští komentátoři za jisté, protože za ním stojí hlavní prokremelská strana Jednotné Rusko. I když za ní možná oficiálně kandidovat nebude, očekává se, že své soupeře porazí už v prvním kole.

Sobjanin svou demisi oznámil tři měsíce před volbami a svým případným sokům dal jen málo času na přípravu. Přesto už svou kandidaturu oznámili někteří známí vůdci ruské opozice, například protikorupční aktivista a kritik Kremlu Alexej Navalnyj nebo vůdce liberální strany Jabloko Sergej Mitrochin. Není vyloučena ani kandidatura miliardáře Michaila Prochorova, který stojí v čele strany Občanská platforma.